3-weekse rondreis door Colombia

Het meest fantastische programma op de Nederlandse televisie is weer afgelopen: Wie is de Mol? (dit jaar zat ik serieus vanaf aflevering één op de Mol, maar dat even terwijze). De locatie was het prachtig mooie Colombia; het land waar wij eind 2017 een aantal weken doorheen hebben gereisd. Weken waarin wij meerdere hikes hebben gemaakt, hebben genoten van de Caribische kust en steden Bogotá en Medellín hebben bezocht. En dat kan al in drie weken. In dit artikel de reisroute, inclusief vervoer en kosten. 

◊ Bogotá (2 nachten)

De meest logische optie om naar Colombia te vliegen is naar hoofdstad Bogotá. Voor € 740 vlogen wij met een directe vlucht van KLM in 11 uur naar deze miljoenenstad (op de terugvlucht vlogen we met Airfrance, via Parijs. Doe ik nooit meer.). Bogotá ligt op ongeveer 2.600 meter hoogte. Voor Zuid Amerikaanse begrippen is dat niet hoog, maar als je vanuit het lage Nederland direct naar Bogotá reist, kan je best last krijgen van hoogteziekte. Doe op de dag van aankomst dus rustig aan. 
Bogotá bestaat uit verschillende wijken; wij sliepen in de wat rijkere buurt Chapinero. Dit is een fijne buurt om in te verblijven, met veel gezellige en lekkere eettentjes. Een buurt die je ook niet mag overslaan tijdens je verblijf in Bogotá is La Candelaria, het historisch centrum van de stad. In het heuvelachtige La Candelaria vind je de meest kleurrijke straatjes. Sla vooral uitzichtpunt Monserate niet over, waar vandaan je prachtig uitzicht hebt over deze gigantische stad. Oh, en wat ook een absolute aanrader is, is het Botero museum. Heel vet.

◊ Santa Marta (1 nacht)

Na twee nachten Bogotá is het tijd voor de volgende bestemming: de Caribische kust. Vanaf Bogotá vlieg je in ongeveer 1,5 uur naar Santa Marta (wij betaalden ± €80 per enkeltje maar hebben pas een dag van tevoren geboekt. Normaal gesproken is het een stuk goedkoper.). Hoé lekker is het om vanaf het ietswat frisse Bogotá (we hadden niet zo’n geluk met het weer) in het Carbische noorden aan te komen. Vanaf het vliegveld namen we een taxi naar het historisch centrum (COP 29. 000/± €8). Aangezien we maar een nachtje in Santa Marta bleven, hebben we naar een accomodatie dichtbij het centrum gezocht. En ook fijn als je na een warme avond met een paar heerlijke, koude biertjes en exotisch muziek om je heen niet zo ver naar de accomodatie hoeft te lopen.

◊ Palomino (4 nachten)

Vanaf Santa Marta namen we de lokale bus naar Palomino (COP 9.000/± €2,50 p.p.). Palomino is de perfecte bestemming als je niets anders wil doen dan chillen op het strand. Maar daarnaast is het ook een goede uitvalsbasis als je nationaal park Tayrona wil bezoeken. Heb je er namelijk (net als wij) geen behoefte aan om in het nationaal park te overnachten, dan kan je er vanaf Palomino een dagtrip van maken. Meer weten over deze dagtrip? Lees dan dit artikel even door. 

Slaaptip! Casa Colibri Palomino (COP 73.000 p.n.)
Eettip! Bij Casa Colibri (de avocado smoothie!) en Pizzeria La Frontera (en de empanadas van het tentje er tegenover)

◊ Cartagena (3 nachten)

Vanaf Palomino namen we de lokale bus terug naar Santa Marta, om daar vandaan een minivan naar Cartagena te pakken (COP 40.000/± €11 p.p. met MarSol, Carrera 4 #20-24). In ongeveer vier uur ben je in Cartagena en word je door de chauffeur voor het hostel/hotel afgezegd. Superfijn. 
Het kleurrijke Cartagena is een fijne stad om een paar dagen te verblijven. Een leuke wijk om te verblijven is Getsemani, dat naast het historisch centrum ligt. Naast gewoon lekker door de straten te lopen en de mooiste plekjes te ontdekken, is een bezoek aan Castillo San Felipe de Barajas ook absoluut de moeite waard. En wil je even helemaal niets doen? Dan kan je ook naar één van de stadstranden van Cartagena gaan.

Eettip! Ontbijten bij Beiyú

◊ Medellín (4 nachten)

Vanaf Cartagena namen we het vliegtuig naar Medellín (€ 67,50 p.p., inclusief een stuk ruimbagage). Medellín is echt wel mijn favoriete Colombiaanse stad. Echt een hele fijne stad, waar zoveel te doen en te zien is. Wij sliepen in de wijk Laureles, wat echt een aanrader is. Ook dit is, net als de Bogotaanse wijk Chapinero, een wat rijkere buurt. Wat je niet mag overslaan tijdens je verblijf in Medellín? De wijk El Poblado (en een lekkere salade eten bij Mundo Verde), de wijk Comuna 13 (je weet wel, de oude sloppenwijk waar ze prachtige graffiti hebben), een ritje met de kabelbaan vanaf metrostration San Javier (prachtig uitzicht!) en om meer over Medellín zelf te weten te komen is het een aanrader om een free walking tour met Real City Tours te doen. En neem in de avond de taxi naar Pueblito Paisa op Cerro Nutibara, waar vandaan je echt waanzinnig uitzicht hebt op de stad. 

Slaaptip! Apartahotel Avanti (COP 80.000 p.n.)
Eettip! Restaurante Milagros (Mexicaans) 

◊ Salento (3 nachten)

Tijd voor de volgende bestemming: Salento. Om hier te komen namen we een minivan vanaf Terminal de Transportes del Sur (COP 48.000/± €13,50 p.p. met Flota Occidental, 6-7 uur,). Salento is een hele fijne plek en dé plek waar je moet zijn als je de tientallenmeters hoge waspalmbomen wil bewonderen. Maar er is nog meer te doen in en rondom Salento. Lees daarvoor dit artikel even door. 

Slaaptip! Casa La Eliana (COP 80.000 p.m.)
Eettip! Ook Casa La Eliana (die curry!)

 

◊ Filandia (2 nachten)

Dorpjes als Salento zijn prachtig, maar helaas ook heel toeristisch. Waar je een stuk minder toeristen zal vinden, maar wat wel een heel mooi dorpje is, is Filandia. Vanaf Salento is het slechts een klein stukje met de bus en twee nachtjes is genoeg om het dorpje en de omgeving te verkennen.◊ Bogota (2 nachten)

Vanaf Filandia namen we de lokale bus naar Pereira (COP 6.500/± €2), waar vandaan we het vliegtuig terug naar Bogota namen (COP 105.000/± €30 p.p. met Avianca). Een hele leuk manier om je reis door Colombia af te sluiten is door een fietstour te doen met Bogotá Bike Tours, zó’n aanrader! Je komt op de meest vette plekken en de tour wordt afgesloten met een potje tejo. Eigenlijk ben ik Bogotá na deze tour pas echt vet gaan vinden. Ben je van plan om voor een paar weken naar Colombia te gaan? Dan heb ik je hopelijk wat nuttige tips gegeven over plekken die absoluut de moeite waard zijn. Heb je zelf tips voor plekken in Colombia? Deel het met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation