6x Doen in de omgeving van Rovinj (Kroatië)

De eerste zonnige dagen hebben zichzelf al laten zien. Hét moment om te bedenken wat je deze zomer gaat doen. Mijn all time favorite zomerbestemming is toch wel Kroatië en om jou ervan te overtuigen dat je dit land écht een keer moet bezoeken, deel ik vandaag zes dingen die je in de omgeving van Rovinj (de über favoriet) kan doen.

1. Verlaten marinebasis

Deze ontdekking heb ik al eerder op mijn blog gedeeld, maar omdat het zó vet is en een plek die je echt bezocht moet hebben, moét hij wel in dit lijstje staan. De verlaten marinebasis vind je op nog geen half uurtje rijden van Rovinj en je kijkt er echt je ogen uit. De marinebasis is in totaal ongeveer 2 km lang en de ene plek is nog mysterieuzer dan de ander. Wil je weten waar de marinebasis precies ligt? Check dan de kaart in deze blogpost.

2. Kažuni huisjes en Sveta Foška kerkje 

Op een kwartiertje rijden van de verlaten marinebasis vind je de Kažuni huisjes en kerkje Sveta Foška.
De Kažuni huisjes zijn (vaak) ronde, stenen huisjes en werden vroeger gebruikt als schuilplaats voor boeren en herders en om er hun werktuigen in op te slaan. In totaal schijnen er meer dan 3.000 Kažuni in de omgeving van Vodnjan te zijn, maar op onderstaande kaart staat aangegeven waar je hele mooie kunt vinden (bruine markering).

Op een paar honderd meter lopen van de Kažuni huisjes vind je Sveta Foška. Naast dat het een prachtig kerkje is, zou er een hele sterke energie hangen en hebben er wonderen plaatsgevonden. Of dat waar is laten we even in het midden. Mooi is het wel.3. Middeleeuws vestingsstadje Motovun

Motovun is iets verder rijden vanaf Rovinj, maar binnen een uurtje ben je in dit Middeleeuws vestingsstadje in het binnenland van Istrië. Het dorp ligt op een 270 meter hoge heuvel, omringd door oude stadsmuren. Elke zomer wordt er een (openlucht) filmfestival georganiseerd en het bekende wandelpad Parizana, dat van het Italiaanse Triëst naar het Kroatische Poreč loopt, gaat ook door Motovun. Kortom, genoeg redenen om het Middeleeuwse Motovun te bezoeken. Een goed uitzichtpunt? Die vind je langs weg 5007 bij eettentje Vidik, net buiten Motovun.

4. Het Lim kanaal

Ik heb het nog niet écht bezocht, maar heb het Lim Kanaal (Limski kanal op z’n Kroatisch) wel al op afstand vanuit de auto (onderweg naar Motovun) kunnen bewonderen. En het is echt wel heel mooi! De Limski Zaljev is een rivier die uitmondt in zee, maar voordat het de zee bereikt wordt het een 10 kilometer lang fjord, oftewel het Lim Kanaal. Het Lim Kanal wordt omgeven door steile, groene heuvels en is een beschermd natuurgebied. Het is dan ook verboden om erin te zwemmen.

5. Een dagje naar Poreč

Poreč is een stadje 35 km ten noorden van Rovinj. Het is slechts ietsje groter dan Rovinj (qua inwonersaantal), maar het oogt, als je het mij vraagt, een stuk stadser. Poreč heeft een prachtige oude binnenstad en is leuk om te bezoeken op een dagtrip vanaf Rovinj.

6. Bezoek het kleinste stadje ter wereld: Hum

Oke, misschien kan ik dit niet écht tot de omgeving van Rovinj rekenen, maar hé, een ruim uur rijden is wel te doen, toch? Hum is een gehucht met nog geen 30 inwoners, maar wél met stadsrechten. Dus ja, dan ben je toch echt officieel een stad. Is toch gewoon grappig?

En, heb ik je overtuigd?

P.s.: zin in een roadtrip langs te Kroatische kust?? Check dan dit artikel voor inspiratie. 

Bron foto: 6

7 Thoughts on “6x Doen in de omgeving van Rovinj (Kroatië)

 1. Oh wat een heerlijk stralende foto’s! Dit jaar wordt het wederom geen Kroatië, omdat ik er liever niet heen ga in het hoogseizoen. Maar ik wil er echt wel een keer heen na al jouw enhousiasme.

  • Linda on 6 maart 2019 at 16:07 said:

   Snap dat je liever niet in het hoogseizoen erheen wil. De maanden juni en september vind in altijd wel fijn voor Kroatië. In september heb je ook het voordeel dat de zee lekker opgewarmd is.
   Je moet er in ieder geval écht een keer naartoe 🙂

 2. Leuk zeg! Dat gedeelte van Kroatië ben ik nog nooit geweest, maar trekt mij wel. Staat dus zeker nog op de bucketlist 🙂

  • Linda on 9 maart 2019 at 13:29 said:

   Waar ben je wel geweest in Kroatië? Istrië is heel populair onder autovakantiegangers uit Nederland. De laatste jaren kan je echter voordelig naar Dalmatië (zoals Split en Dubrovnik) vliegen, dus ook deze streek wordt steeds populairdere onder Nederlanders.

   Maar Rovinj (en omgeving) moet je zeker een keer bezoeken!

 3. Leuk en handig artikel! Ik besefte mij toen je de reactie had achtergelaten dat Kroatië in de top 3 staat, dat ik daar ook graag nog eens naartoe zou gaan. Lijkt mij een heerlijk land om in de zomermaanden (september, want dan is de drukte gaan liggen…)lekker te genieten van natuur/cultuur en eten.

  • Linda on 24 maart 2019 at 18:32 said:

   Moet je zeker doen! September is inderdaad een ideaal moment: de ergste drukte is over en de zee is lekker opgewarmd. Echt een heel fijn land!

 4. Kroatië is echt zo’n heerlijk, veelzijdig vakantieland. Mooie foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation