De kleurrijke havenstad Valparaíso in Chili

Jaa, het is weer tijd voor een one day trip verslag! Tijdens onze roadtrip door Zuid Amerika zijn er helemaal geen posts met one day trips online gekomen, terwijl dat eigenlijk toch wel de niche van mijn blog is. Maar hij is er weer! Wel van een stad in Chili, namelijk Valparaíso!

Valparaíso is een havenplaats ruim 100 km ten noordwesten van de hoofdstad Santiago en zo het bezoeken waard! Ik ga je vertellen wat je echt niet mag missen als je maar one day in Valparaíso bent.

Valparaíso bestaat uit meerdere heuvels, met Cerro (heuvel) Concepción als mijn favoriet. Cerro Concepcíon bestaat gezellige straatjes met de meest kleurrijke huisjes. Een leuke plek om je dag te beginnen is bij koffiecafé Leche (Calle Templeman 365), waar ze hele lekkere koffie en broodjes serveren. Er hangt een hele relaxte sfeer, waardoor je er al snel even blijft hangen. Maar geen probleem, want dan kan je ook meteen hun overheerlijke taarten proberen. Echt geen straf.

Na de koffie (en taart) is het tijd om Valparaíso te ontdekken. Al snel zal je opvallen dat veel huizen zijn bedekt met golfplaten, in de meest felle kleurtjes. Inmiddels zijn de golfplaten niet meer nodig, maar vroeger werden de huizen hiermee bedekt om ze te beschermen tegen de regen. Om verroesting te voorkomen, werden ze vervolgens geschilderd. Dit deden ze met de verf die werd achtergelaten door de schippers. Het was dus maar net welk kleurtje beschikbaar was. Het geeft in ieder geval een heel vrolijk beeld!

Er valt zoveel te zien in Valparaíso en al helemaal in de straatjes van Cerro Concepción. Een leuke manier om dit te doen, is door mee te gaan met een free walking tour. Wij kozen voor Tours4Tips, die een tour aanbiedt om zowel 10:00 uur als 15:00 uur (verzamelplek is Plaza Sotomayor). De tour gaat onder andere door Cerro Concepción en Cerro Alegre en laat je de meest vette street art zien.

Iets typisch Chileens kon natuurlijk niet ontbreken: de Alfajores!

Het idee van free walking tours is dat je een tip geeft, afhankelijk van hoe tevreden je bent met de tour. Aan het begin van de tour gaf onze gids aan dat mensen gemiddeld tussen de 5.000 en 10.000 Pesos (€6,- en €13,-) betalen, maar we kwamen er al snel achter dat dit een tikkeltje overdreven is. Als je rond de 5.000 Pesos voor met z’n tweeën betaalt, is dat meer dan genoeg.

Na de ruim drie uur durende tour, uren die overigens voorbij vliegen, begint je buikje onderhand vast te knorren, dus tijd om te lunchen! Hiervoor gaan we wederom voor iets typisch Zuid Amerikaans, namelijk empanadas. Een plek waar je echt overheerlijke empanadas kunt vinden is bij bakkerijtje Pan de Magia Valpo (Calle Almirante Montt 738). Man, man, man, want maakt de eigenaresse bijzonder lekkere empanadas. We hebben er verschillende geproefd (curry kip, ui, spinazie/blauwaderkaas) maar mijn favoriete was absoluut die met aubergine. Ze maakt overigens niet elke dag dezelfde, maar op het bord boven de balie kan je zien wat het aanbod van de dag is.

Ken je Pablo Neruda? Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord voordat we in Chili waren, maar het was een Chileense dichter, die tijdens het Pinochet regime onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Pablo heeft meerdere huizen nagelaten, waaronder één in Valparaíso en één in Santiago. Wij hebben jammergenoeg alleen die in Santiago bezocht, maar ook die in Valparaíso is absoluut een bezoekje waard (Ricardo Ferrari 692). Het huis bestaat uit allemaal verschillende ruimtes, met vette meubels en bijzondere accessoires. Echt een aanrader.

Een leuke plek om de dag af te sluiten is Cervecería Altamira (Subida Caracoles 35). Ze serveren heel veel verschillende soorten biertjes. En super leuk, als je graag meerdere biertjes wil proeven kan je ook een ‘bierproeverij’ bestellen. Altamira serveert uiteraard ook lekkere hapjes voor bij het bier 🙂

Ben jij al een keer in Chili geweest? En heb je toen ook een bezoekje aan Valparaíso gebracht?

5 Thoughts on “De kleurrijke havenstad Valparaíso in Chili

 1. Zo dat ziet er tof uit! Ga ik zeker heen als ik ooit in Chili kom! De Free Walking Tour is trouwens echt leuk, ik heb m gedaan hier in Medellín. Zonder die tour was ik waarschijnlijk op de helft van die interessante plekken niet geweest, zeker niet in een stad als Medellín waar lang niet alles veilig is om te komen. Het waren de 20.000 pesos meer dan waard 😀

  • Linda on 16 mei 2016 at 11:50 said:

   Moet je zeker doen. Valparaíso is een eel leuk stadje, waar super veel te zien is.
   Maar klopt! Ze laten echt hele leuke dingen zien. Vind het alleen zo jammer dat ze meteen bij het begin zeiden hoeveel er gemiddeld wordt betaald. Ik bedoel, het idee is dat mensen betalen wat ze het waard vinden. Als hij aan het begin niets had gezegd, had ik absoluut meer betaald.

 2. Pingback: 5x typisch Chileens eten | One Day Trip

 3. Susanne on 25 november 2016 at 22:51 said:

  Wij zijn momenteel hier in Valparaiso! Supertips, de empanadas zijn heerlijk, de tour is inderdaad een succes en de biertjes zijn weer wat anders dan de wijn! Top blog:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation