Doen in (de omgeving van) Salento, Colombia

Salento is een dorpje in het binnenland van Colombia, op zo’n 1.900 meter hoogte. De kleurrijke huisjes, de prachtige natuur, heerlijke koffie. Salento is een hele fijne plek, waar genoeg te doen is. Ik deel vijf tips (plus een slaaptip) met jullie.

1. Ga hiken door Valle de Cocora

Zoek op ‘highlights Colombia’ en je zal het vaak in het rijtje zien staan: Valle de Cocora. Het nationaal park bij het dorpje Salento, met de waspalmbomen die wel 60 meter hoog kunnen worden. Heel indrukwekkend. Je neemt in de ochtend één van de Willy’s (jeeps) op het centrale plein van Salento, die je naar de beginpunt van de hike brengt. Er zijn verschillende opties voor de hike. Zo kan je ervoor kiezen om enkel naar de vallei met de palmbomen te lopen, maar je kan ook voor een langere hike gaan en een tussenstop maken bij La Casa de los Colibríes, waar je (zoals de naam doet vermoeden) ontelbaar veel kolibries kan spotten.

2. Doe een koffietour op Finca Momota in Salento

Normaal ben ik niet zo van de tours, maar aan de andere kant baal ik achteraf weer als ik bepaalde dingen daardoor niet heb gedaan of gezien. Zo ook een koffieboerderij bezoeken. Na wat gespeur op het wereldwijde web, kwam ik bij Finca Momota terecht . Deze coffee farm is van Oriol, die hier samen met zijn zoontje Nico in een door hem zelf gebouwde huis woont (er schijnt ook nog een moeder te zijn, maar daar werd een beetje mysterieus over gedaan). Oriol organiseert dagelijks een drie uur durende Coffee Plantation Tour (COP 30.000/± €8), waarin hij je meeneemt over het land en alle stappen van het koffie-maakproces laat zien. Echt onwijs interessant en absoluut een aanrader voor als je in Salento bent.

3. Bezoek het nog niet zo toeristische dorp Filandia

Op een half uurtje rijden vanaf Salento vind je het dorpje Filandia. In tegenstelling tot Salento is Filandia nog helemaal niet zo ontdekt door de toeristen. Waar je in Salento op elke hoek van de straat ik weet niet hoeveel toeristen tegenkomt, zie je er in Filandia slechts een aantal tijdens heel je bezoek. Verwacht dan ook niet een groot aanbod aan (hippe) eettentjes, maar wel een traditioneel dorp waar je het échte Colombia ervaart.

4. Geniet van de prachtige omgeving van Filandia vanaf Mirador del Quindío

Het bouwwerk past als je het mij vraagt niet echt bij de traditionele sfeer die je in het dorpje Filandia ervaart, maar het uitzicht vanaf deze mirador is prachtig. Het uitkijkpunt ligt op een paar minuutjes lopen vanaf het dorp en een toegangskaartje kost COP 8.000/± €2.5. Eet taco’s bij Orale’s Tacos in Filandia

Dit is echt een fantastisch tentje (in Calle 7), waar ze heerlijke taco’s maken. Het is er inimie en je moet geluk hebben om een krukje te kunnen bemachtigen, maar echt, het eten is er heerlijk. Eigenaar Orale maakt de gerechtjes met passie en liefde en dat kan je proefen. Hij maakt taco’s quesadilla’s, burritos en nacho’s. Allemaal even heerlijk.

Slaaptip!

Wij sliepen tijdens ons verblijf in Salento in het superfijne Casa La Eliana. Er zijn kamers in het hoofdgebouw (een aantal met een balkonnetje met prachtig uitzicht) en kamers in de tuin. Een hele mooie, schone slaapplek voor een prima prijs. En naast een hostel (geen paniek, het heeft totaal geen sfeer van een typisch hostel met luidruchtige jongeren) is het ook een restaurant waar ze echt héérlijk Indiaas en Thais eten bereiden. Een absolute aanrader.

Wil je tijdens je reis door Colombia het nationaal park Tayrona bezoeken? Lees dan dit artikel even door. 

3 Thoughts on “Doen in (de omgeving van) Salento, Colombia

  1. Goede tips! Wij willen volgend jaar o.a. naar Colombia gaan en deze plek mogen we natuurlijk niet overslaan dan 🙂

  2. Pingback: 3-weekse rondreis door Colombia | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation