Fado, sardientjes en sangria in Alfama (Lissabon)

Alfama, de oudste wijk van Lissabon, vol smalle, kleurrijke straatjes waar de was hangt te drogen en omaatjes de dag met elkaar doornemen. Alfama, waar je in elke straatje Fado muziek uit een cafeetje hoort komen. Alfama, waar je elke keer weer nieuwe plekjes ontdekt.

Toen wij in Lissabon waren, verbleven we aan de rand van de wijk Alfama, om de hoek bij Pantheão Nacional. Daar begon dan ook onze ontdekkingstocht van de wijk.

Houd je van vlooienmarkten? Neem dan zeker een bezoekje aan Feira da Ladra, de vlooienmarkt die elke dinsdag en zaterdag rondom het pantheon plaatsvindt. Wat was het heet toen wij er waren! Daarom heb ik er niet om m’n gemakje rondgelopen om alles rustig te bekijken. Want er valt genoeg te bekijken.

Achter het pantheon ligt Igreja de São Vicente de Fora, een mooie kerk met daarnaast een klein tuintje. Toen wij er waren was er net een bruiloft bezig, dus we konden de kerk helaas niet van binnen bekijken. Dan maar van de buitenkant genieten, onder het genot van een kopje koffie in één van de cafeetjes rondom de kerk.

Dat is wat wij in Lissabon heel veel deden: een kopje koffie drinken. En dan bedoel ik échte koffie. Als je in Portugal een koffie bestelt, krijg je geen americano zoals in Nederland, maar een heerlijk kopje espresso. En hoeveel je ervoor betaalt? Nog geen euro.

Na de koffie begonnen we aan de klim naar Miradouro da Senhora do Monte. Het is even lopen, maar absoluut de moeite waard. Onderweg loop je door de meest mooie straatjes en eenmaal boven word je beloond met prachtig uitzicht.

Op bovenstaande foto zie je het links al liggen: Castelo de São Jorge. Om daar te komen moesten we eerst weer een stuk naar beneden, om vervolgens weer naar boven te lopen. Eén ding is zeker: je beenspieren worden aardig getraind als je in Lissabon bent (het ligt op zeven heuvels). Een toegangskaartje voor het kasteel kost €8,50 (€5,- voor studenten). Wij hebben het kasteel zelf niet bezocht, maar genoten van de straatjes rondom het kasteel. En zoals ik al zei, ga op ontdekkingsreis in het prachtige Alfama en geniet ’s avonds van de Fado muziek wat je uit de talloze cafeetjes hoort komen.

Hoe kan je de dag beter afsluiten dan eten bij een typisch Portugees restaurant, waar het eten buiten op de barbecue wordt gegrild? Middenin Alfama ligt Páteo 13 (Calçadinha Sto. Estevão, 13). Het kan dat je even moet wachten, maar voordat je het weet kan je plaatsnemen aan één van de vele tafels op het terras en kan je genieten van de heerlijke sardientjes en witte sangria (of rood natuurlijk).

Wat is jouw favoriete buurt in Lissabon?

9 Thoughts on “Fado, sardientjes en sangria in Alfama (Lissabon)

 1. Galini on 2 augustus 2015 at 12:59 said:

  Hi linnie!
  Ik lees nu net je Lissabon tories, en ik word er zo enthousiast van!
  Precies ook je bedoeling denk ik zo dus dat doe je goed!! 🙂
  Lekker blijven doorposten!

 2. Pingback: Ontdek de verschillende wijken van Lissabon! | One Day Trip

 3. Pingback: Bezoeken in Lissabon: Torre de Belém en Cristo Rei | One Day Trip

 4. Pingback: Travel Tag: Mijn Mooiste Reisjaar | One Day Trip

 5. Mignon on 1 januari 2016 at 15:48 said:

  Leukkkkkk!!! Wij gaan in 2016 ook maar Lissabon! Super veel zin in na al jou verhalen
  Liefs mignon

 6. Pingback: 10 Dingen die je écht moet doen in Portugal | One Day Trip

 7. Pingback: 5x eten en drinken in Lissabon! | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation