Het prachtige, relaxte Kampot (Cambodja)

???????????????????????????????Wat is het hier heerlijk rustig‘, was onze eerste reactie toen we in Kampot aankwamen. Vóór Kampot waren we in het drukke Phnom Pehn geweest, waar het wemelde van de mensen en tuktuks en je om de seconde werd aangesproken door een tuktuk driver met de vraag of je naar de Killing Fields wilde. Kampot was een verademing. Er hing zo’n ontspannen, relaxte sfeer. Een bestemming die je eigenlijk niet mag overslaan als je in Cambodja bent.

We hadden van tevoren geen hostel geboekt, maar dat was geen probleem. In Kampot heb je namelijk Guesthouse Street, waarin, de naam zegt het al, vrijwel alleen maar guesthouses staan. Na bij een paar naar binnen te zijn gelopen, hebben we uiteindelijk een kamer geboekt bij Kampot Guesthouse (ze zijn daar zo origineel met namen joh). Prima kamer, voor $10,- p.n. Wat we wel altijd deden, is de kamer inspuiten met dat insectenspul. Toen we later op de dag terugkwamen, lagen er weet ik veel hoeveel doden kakkerlakken onder het bed. Uhhhh. Op de één of andere manier raak je eraan gewend, en vind je het veel minder erg dan wanneer je thuis een kakkerlak onder je bed vindt (niet dat ik thuis ooit een kakkerlak onder m’n bed heb gevonden, maar je snapt me).

Het ‘centrum’ van Kampot is best klein, maar rondom het dorpje is genoeg te zien. Zo hebben we een scootertje gehuurd en zijn we daarmee naar Bokor Mountain gereden. Op Bokor Mountain vind je het 29 meter hoge Lok Yeay Mao Monument, wat een beschermer voor de geest van de reizigers zou moeten zijn. Het ziet er een beetje uit als een moderne buddha. Best apart. Het plan is om van Bokor Mountain een moderne stad te maken. Wat al te zien was aan het nieuwe casinocomplex dat er is gebouwd. Verschrikkelijk lelijk. Zo zonde.

Op de weg terug naar beneden, begon ons scootertje al snel raar te doen. Uiteindelijk hebben we de motor maar uitgezet, en zijn we naar beneden gaan rollen. Eenmaal terug in het ‘centrum’ hebben we de scooter ingeleverd en zijn we een taartje gaan eten bij Sisters’ II Bakery & Cafe. Wij gingen voor de brownie en carrot cake, en ze waren beide te lekker. Leuk om te weten: de bakery steunt een weeshuis in Kampot. Dus aan het eind van de dag worden de niet verkochte cakejes naar het weeshuis gebracht.

Naast een scootertje, hebben we ook een fiets gehuurd. Ik vind het altijd heerlijk om een plek met de fiets te ontdekken. We hadden geen vooraf uitgestippelde route, maar zijn gewoon gaan fietsen. We wilden in ieder geval naar de andere kant van de rivier, dus staken de oude brug over. Deze brug is verwoest tijdens de Khmer Rouge regime, waardoor hij nu uit drie verschillende delen bestaat. Je moet trouwens wel opletten als je er overheen loopt of rijdt, want hij zit vol met gaten. Eenmaal aan de overkant, zijn we rechts afgeslagen. Al snel fietsten tientallen schoolkinderen ons tegemoet, die net uit school kwamen.

Op een gegeven moment zijn we een klein zijweggetje in gefietst, waar achter de bosjes een oude, Chineese begraafplaats verscheen. We besloten het weggetje verder af te fietsen, en kwamen langs allemaal huisjes, waar we vriendelijk werden begroet door de locals. Ook verscheen aan onze weerszijde prachtige, groene rijstvelden. Wat is dit land toch mooi.

Na deze geweldige fietstocht, hebben we heerlijk gegeten bij onze favoriete eettentje in Kampot: Heng Leap. Ze maken er té lekkere pompoensoep en Khmer Curry. Ahh, begin er al helemaal trek in te krijgen!

We hebben de avond afgesloten langs de rivier, waar je kan genieten van een prachtige zonsondergang…

Ben jij al een keer in Kampot en/of Cambodja geweest?

7 Thoughts on “Het prachtige, relaxte Kampot (Cambodja)

 1. Ik ben 3 jaar geleden in Cambodja geweest, maar niet in Kampot. Heb ik tot de dag van vandaag spijt van, dus ik MOET nog wel een keer terug 😉 Ziet er heerlijk uit! Ik kwam in Banlung een oudere man tegen die na onze ontmoeting naar Kampot is gegaan en daar echt maandenlang is blijven hangen omdat het zo’n fijne plek was. Hij vond het de fijnste plek van Cambodja.

  • Linda on 17 oktober 2015 at 22:21 said:

   Goede reden om terug te gaan inderdaad, want denk wel dat ook ik Kampot de fijnste bestemming van Cambodja vind… Er hangt zo’n fijn sfeertje, en het is er heerlijk rustig (al helemaal vergeleken met Siem Reap en Phnom Pehn)…

 2. Ik wil ook nog super graag een keer naar Azië. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het moet zulke mooie pareltjes hebben. Ik kan me ook wel voorstellen dat je levensstandaard daar anders wordt m.b.t. de kakkerlakken hihi. Voor dat geld kun je ook weinig verwachten. Slim dat je het insectenspul gebruikt hebt! Ik ga Kampot toevoegen aan mijn wishlist! Lijkt me ook heerlijk om dat lokale leven te mogen aanschouwen.

  • Linda on 17 oktober 2015 at 22:23 said:

   Ik vond Zuidoost Azie echt super fijn om in rond te reizen. Prachtige plekken, vriendelijke mensen, heerlijk eten en relatief klein (dus makkelijk in rond te reizen).
   Oww absoluut. En niet alleen waar je slaapt, maar ook waar je eet. In Nederland vind je een keuken al snel vies, daar kijk je er een soort van doorheen.

   Zou ik zeker doen! 🙂

 3. Ziet er heerlijk uit! Cambodja staat hoog op mijn wishlist, er lijken mij zoveel mooie plekken te zijn (buiten Siem Reap en Phnom Penh ook)!

 4. Pingback: 14 reisvragen die ik mezelf heb gesteld… | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation