Mijn eerste ervaring met Airbnb

Van 24 juni t/m 15 juli waren wij in Portugal, waarvan we een groot deel in Lissabon wilden verblijven. Zo lang in een hotel is niet echt relaxed, dus besloten we een appartement via Airbnb te boeken. Wij hadden er beiden nog geen ervaring mee. Ik ken het alleen via een goede vriendin, die haar eigen appartement weleens via Airbnb verhuurt.

Oke, op zoek naar een relaxed appartement in Lissabon. We wilden het liefst iets dicht bij het centrum en wat niet vol staat met spullen van de verhuurder. Al snel vonden we een leuk appartement bij Panteao Nacional om de hoek. Wat je wel vaker ziet, is dat de maandprijs relatief veel lager is dan de weekprijs. Dat was ook bij dit appartement het geval: €400,- per week versus €1.000,- per maand. Wij wilden hem echter voor max drie weken huren, dus stuurde ik de verhuurder een mailtje met de vraag of we een gunstigere prijs voor 2-3 weken konden overeenkomen.

Het appartement was voor twee weken beschikbaar, wat ze ons aan kon bieden voor €500,-. Dat is een stuk gunstiger dan €800,-! Klinkt goed. Naast de huur, moet je ook servicekosten aan Airbnb zelf afdragen. Dit varieert tussen de 6% en 12% van totale huurprijs en daalt naarmate de totale huurprijs stijgt. Dus wij zouden in dit geval max 12% x €500,- = €60,- servicekosten moeten afdragen. Bij de daadwerkelijke boeking stond echter een bedrag van €73,- aan servicekosten vermeld. Wat blijkt: de servicekosten worden over het advertentiebedrag (€400,- p.w.) berekent, en niet over het bedrag dat de verhuurder je aanbiedt. Hierdoor betaalden wij 14,6% aan servicekosten. Goede business voor Airbnb…

Nu over het appartement en de verhuurder zelf. We hadden een hele leuke verhuurder, die heel snel op mijn mailtjes reageerde. Ik had uiteraard al doorgegeven dat ons vliegtuig pas rond 23:00 uur zou landen en gevraagd of dat een probleem was. Door vertraging kwamen we uiteindelijk echter pas rond 00:30 uur bij het appartement aan, waar we heel gastvrij werden verwelkomd door verhuurders Sofia en Ricardo.

Onze eerste indruk was heel goed. Het appartement was nieuw (wij waren de tweede gasten), van werkelijk alle gemakken voorzien (koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine, etc.) en er hingen en stonden een aantal mooie kunstwerken. Helaas kwamen we er al snel achter dat we aan een hele gehorige straat ‘woonden’. Het was een hele steile straat met kleine steentjes, waar elke nacht vuilniswagens overheen scheurden om het vuilnis op te halen (ja, echt waar). Het was echter zo warm in het appartement, dat je haast niet anders kon dan de ramen open zetten. Hmm, dilemma.

Helaas heb ik door de herrie niet hele goede nachten gehad, maar of ik vaker via Airbnb zal huren? Absoluut. Want het is toch wel heel relaxed om een appartement tot je beschikking te hebben, in plaats van een kamertje in een hotel. Al mag Airbnb die servicekosten wel ietsje verlagen 😉

Hebben jullie al ervaring met Airbnb? Zo ja, wat vond je ervan?

10 Thoughts on “Mijn eerste ervaring met Airbnb

 1. Ik heb al vaak op airbnb gekeken voor een plekje ergens , maar het is er nog nooit van gekomen. De foto’s van je appartement zijn prachtig, wat jammer dat het zo gehorig was. Maar ik kan me helemaal voorstellen dat voor een paar dagen een appartementje veel fijner is dan een hotelletje. Misschien binnenkort toch eens de proef op de som nemen.

  • Linda on 27 juli 2015 at 15:50 said:

   Jaa, het was super balen, want verder was het een top appartement. Je kan echt hele mooie accomodaties vinden via Airbnb, dus leuk om eens uit te proberen!

 2. Djani on 27 juli 2015 at 17:02 said:

  Vanwaar liever een appartement ipv een hotel? Just curious… Ik zou zoiets in Split of Dubrovnik willen proberen.

  • Linda on 28 juli 2015 at 11:30 said:

   Wij vonden het allebei wel fijn dat je dan echt een huisje hebt, waar je van alle gemakken bent voorzien en niet constant de deur uitmoet om ergens te eten etc.. Dat is natuurlijk geen probleem als je ergens maar een paar nachtjes verblijft, maar wel als je ergens langer verblijft (zoals bij ons 12 nachten).

   Wat ik trouwens een heel groot voordeel aan Kroatie vind, is dat daar heel veel ‘soba’s’ worden aangeboden. In de toeristische plaatsen bieden zoveel mensen een kamer aan. Wij hadden vrijwel altijd een kamer inclusief keuken. Altijd geboekt via booking.com, niet via Airbnb…

   Is de trip naar Kroatie al gepland?

 3. Djani on 12 augustus 2015 at 00:39 said:

  Thanks voor de info! Nee nog niets gepland, waarschijnlijk gaan we in februari of maart voor het eerst naar Thailand voor een paar weekjes en daarna staat Kroatië op m’n lijstje. Als ik in die hoek ben kom ik eigenlijk alleen maar in Bosnië, maar ik wil Kroatië (met name Dalmatië) nog zo graag beter leren kennen. Dat gaat beter door er even te ‘wonen’ i.p.v. een hotel aan het strand hahah.

  • Linda on 13 augustus 2015 at 14:23 said:

   Ahhh, leuk!! Ben jaloers. Vind Thailand echt geweldig. Waar willen jullie allemaal heen in Thailand?

   Inderdaad, vind ik ook. Daarom is een appartement huren zo fijn…

 4. Pingback: Ontdek de verschillende wijken van Lissabon! | One Day Trip

 5. Pingback: Onze road trip door Portugal! | One Day Trip

 6. Pingback: 10 Dingen die je écht moet doen in Portugal | One Day Trip

 7. Pingback: 20x Reisdillemma’s | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation