De mooiste natuur, de vriendelijkste mensen, het lekkerste eten… van Zuid Amerika

“Wat is nou jullie favoriete land in Zuid Amerika?”. Een vraag die zo vaak wordt gesteld, maar waar wij echt geen antwoord op kunnen geven. Elk land heeft wel iets moois, iets speciaals. Elk land heeft wel wat…

De indrukwekkendste natuur: Argentinië

Tijdens onze roadtrip door Zuid Amerika, werden we in Argentinië echt constant verrast door de adembenemende natuur. Het was zo indrukwekkend, zo grootst, en het verranderde echt constant. Van groene bergen, naar droogte, naar rotsen. We keken onze ogen uit.

De mooiste nationaal parken: Chili

De Atacama woestijn, Pan de Azúcar, Altos de Lircay, La Siete Tazas. Een aantal van de nationaal parken die wij in Chili hebben bezocht. En echt, de één is nog mooier dan de ander. Want ookal vind ik de natuur in Argentinië het meest indrukwekkend en afwisselend, de nationaal parken in Chili zijn misschien nog wel mooier. Om stil van te worden…

De vriendelijkste mensen: Peru

Echt, wat zijn Peruanen ontzettend vriendelijk. Gezellig een praatje maken over de auto, de eigenaresse van een guesthouse die ons perfect helpt als er toch geen garage blijkt te zijn en de streng kijkende politieagenten die ineens toch niet zo streng zijn en vragen wanneer we kinderen krijgen (ja, echt!). Dit zijn uiteraard maar kleine voorbeelden, maar we werden constant verrast door de vriendelijkheid van de locals. Super fijn.

De beste wegen: Chili

Naast dat Chili eigenlijk het enige land is waar je als buitenlander een auto kan kopen (om er vervolgens mee de grens over te gaan), is Chili ook best een fijn land om je roadtrip door Zuid Amerika te beginnen. Het is er namelijk best ontwikkeld, met de bijbehorende goede wegen. En er gaat een snelweg van het noorden helemaal naar het zuiden (Ruta 5, de Panamericana). Niet zo spannend als de kleine wegen, maar soms wel even handig als je een groot stuk moet afleggen.

De spannendste wegen: Bolivia

De spannendste wegen die we hebben getrotseerd, liggen zeker weten in Bolivia. In tegenstelling tot Chili, waar vrijwel alle wegen geasfalteerd zijn, is het in Bolivia altijd een verrassing. Want ookal geeft de kaart aan dat de weg met pavimento is, we werden meerdere malen verrast door onverharde wegen. En dát maakte het vervelend, dat je ervan uitging dat je de hele route over een geasfalteerde weg gaat rijden, maar vervolgens uren, maar dan ook echt uren over een onverharde weg, middenin de bergen rijdt. Dus in plaats van 2-3 uur, doe je er 7-8 uur over en kom je in het donker in een klein dorpje aan waar je met geluk een slaapplek vindt. Of dat een andere bestuurder je vertelt dat er over een aantal kilometer weer asfalt komt, maar er heel de dag geen asfalt te bekennen is. Op dat moment baal je ontzettend, maar achteraf besef je dat je op best bijzondere plekken hebt gereden.

Het lekkerste eten: Peru

Het heeft niet voor niets de culinaire hoofdstad van Zuid Amerika, want óh, wat hebben wij in Peru lekker gegeten. En waar we het lekkerst hebben gegeten? Nu komt het: bij een wegrestaurant. We waren onderweg naar Cusco, toen we een restaurant zagen met de tekst ‘Restaurant Turistico’. Alleen al om de tekst zou ik hier normaal gesproken nooit naar binnen gaan, maar ja, we moesten toch echt eten. En óh, wat ben ik blij dat we naar binnen zijn gegaan. Man, man, man, wat hebben wij hier lekker gegeten. Het was een lopend buffet (ja, echt waar), waar we allerlei lekkers konden opscheppen. De kip was op, maar de eigenaar kwam een paar minuten later met een heel bord gebakken kip aanzetten. Zo lief. Ook hebben we alpacavlees gegeten, met uitzicht op die schattige diertjes (schaam).

Het duidelijkst Spaans: Peru

Toen we net in Zuid Amerika aankwamen, was mijn Spaans niet meer dan de basis. Wat dat betreft is Chili niet het beste land om te starten, aangezien ze daar alles behalve duidelijk en mooi Spaans spreken. In Argentinië moesten we in het begin best wennen aan hun uitspraak (zo spreken ze ll niet uit als j, maar als zj). Bolivia werd al beter, en toen kwam Peru. Wat spreken ze daar duidelijk Spaans! Zo duidelijk dat ik ook echt op het punt was aanbeland dat ik dacht: het gaat best goed met mijn Spaans. En toen waren we weer terug in Chili. “Wát zeg je?“.

De mooiste accomodatie: Killawasi Lodge in Peru

Wat was dit een mooie, serene plek. Middenin de Colca Canyon, met uitzicht op de bergen en quinoaplanten. Zo fijn. Al moet ik zeggen dat het overnachten bij locals, zoals bij onze vriend Fransisco in Puerto Montt (Chili), het meest bijzonder blijft.

Ben jij al een keer in Zuid Amerika geweest? Zo ja, wat is jouw favoriete land? Zo niet, welk land staat er bovenaan je wishlist?

8 Thoughts on “De mooiste natuur, de vriendelijkste mensen, het lekkerste eten… van Zuid Amerika

  1. Leuk overzicht zeg! Prachtig ook die natuur in Chili, ziet er wel heel aantrekkelijk uit als ik de foto’s zo zie ..!

    • Chili is ook echt een heel aantrekkelijk land! En perfect als je niet al te veel tijd hebt. In een maand tijd kan je al zoveel zien en door de afwisseling (het hete noorden vs. het koude zuiden) lijkt het alsof je in meedere landen bent geweest.

  2. Leuk overzicht! Chili lijkt me ook echt heel mooi! Argentinië vond ik ook heel indrukwekkend wat natuur betreft. Mijn favoriete land is tot nu toe Colombia natuurlijk hahaha, maar ik heb behalve Argentinië en Uruguay nog niets anders gezien 🙂 Dat Spaans klopt echt helemaal. Het schijnt dat ze in Colombia (met name Bogotá en omgeving) het meest duidelijke Spaans spreken. Laatst was er iemand uit Uruguay en ik verstond er de eerste 10 minuten echt helemaal niets van. Vorige week was hier ook iemand uit Peru op bezoek. Zelfs bij haar moest ik echt even heel goed luisteren. Spaans Spaans kan ik ook slechter verstaan trouwens. Grappig hoe dat zo verschilt tussen al die landen!

    • Ik ben ook héél benieuwd naar Colombia! Hoor daar zoveel positieve verhalen over. En inderdaad dat ze daar het duidelijkst Spaans spreken. Spaans Spaans is inderdaad weer heel anders. Meer gebrabbel vind ik, haha.

  3. Bovenaan de wishlist staat al jaren Peru. Bolivia, Chili, Colombia lijken me ook wel de moeite. Aan Argentinië had ik eigenlijk niet echt gedacht, maar als jullie de natuur daar het meest indrukwekkend vonden is dat misschien ook wel een idee.

    • Ik moet echter wel zeggen dat tegenover de prachtige Argentijnse natuur, niet al te vriendelijke inwoners staat. Dat hebben wij aan den lijve mogen ondervinden, met onze Chileense auto (Chili en Argentinie zijn niet bepaald vrienden).

  4. Heel leuk overzicht! Zo kan je tenminste wat antwoorden geven op die ene vraag die iedereen stelt zonder afschuwelijke keuzes te moeten maken. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation