Ontdek het fijne Sucre in Bolivia

Ohh jongens, wat mis ik Zuid Amerika. En het wordt alleen maar erger. Zou zo graag weer terug gaan. De hele reis was fantastisch, maar er zijn een paar momenten en bestemmingen waar ik nog regelmatig aan terugdenk. Zo ook de stad Sucre. Het was zo’n verademing om Sucre binnen te rijden. Precies wat we nodig hadden na het hoog gelegen Potosi, waar we allebei heel erg last kregen van hoogteziekte. Maar ook los van dat is Sucre een prachtige stad, waar veel moois te zien is en we al snel een vast eettentje vonden…

Denk jij bij de naam Sucre meteen aan suiker? Ik wel. Ookal is die link in dit geval helemaal niet aanwezig. Het Spaanse woord voor suiker is namelijk niet sucre, maar azúcar. Waar de naam Sucre wel vandaan komt? Van Antonio José de Sucre, die samen met Simón Bolívar heeft gevochten voor de onafhankelijkheid van Bolivia. En ja, Bolivia is naar Bolívar vernoemd. Even een geschiedenislesje tussendoor.

Terug naar wat er zo fijn aan Sucre is. Sucre is de best bewaarde Spaans koloniale  stad in Zuid Amerika. En dat is duidelijk te zien. Zodra we de stad binnenreden werden we verrast door de prachtige witte, koloniale gebouwen. Maar voordat we de stad verder gingen ontdekken, moesten we eerst op zoek naar een slaapplek. We hadden er op internet al één gevonden die goede recensies had, maar die zat op de dag van onze aankomst helaas al vol. De volgende dag was er gelukkig wel een plekje in B&B Santa Cecilia (Calle Potosi 386). Het was er zo fijn, dat we er uiteindelijk bijna een week zijn gebleven.

De b&b zit  op een hele goede locatie. Op een paar minuutjes lopen zit je namelijk op Plaza 25 de Mayo. Regelmatig namen we plaats op één van de vele bankjes om te genieten van het leven dat zich er afspeelt. En niet alleen overdag, maar juist ook ’s avonds is het een ontmoetingsplek, voor jong én voor oud.

Wat je absoluut niet mag missen als je in Sucre bent, is de grote begraafplaats, oftwel Cementerio General (Calle José Manuel Linares). Het is zo indrukwekkend en interessant om te zien hoe ze hier met de dood omgaan. De graven zien er heel anders uit dan wij gewend zijn. Ten eerste liggen de meeste niet naast elkaar, maar bovenop elkaar, als een flatgebouw. En naast bloemen vind je bij vrijwel elk graf flesjes drinken, en dan voornamelijk alcohol, staan. Wij waren er op een zondag, de dag dat families het graf van hun overleden familieleden komen bezoeken. Hierdoor voelde ons bezoek een beetje ongepast. Zou jij dat ook hebben? Dan zou ik de begraafplaats op een andere dag dan de zondag bezoeken.

Ondertussen is het tijd voor de lunch, en dat deden wij vrijwel elke dag bij Café Condor (Calle Calvo 102). Dit is een non-profit café waar je voor 25 Bolivianos (ruim €3,-) een voorgerecht, hoofdgerecht en versgeperste sap krijgt. En het is lekker!

Na de lunch is het tijd voor een bezoekje aan de grote markt, Mercado Central (tussen Ravelo en Junin). Een groot voordeel aan de b&b waar we verblijven, is dat er ook een gezamenlijke keuken is. Op de markt konden we dus heerlijke verse groeten en fruit halen. Je vindt er ook heel veel kraampjes waar ze verse sap verkopen, maar meld er vooral even bij dat er geen suiker in hoeft (of je moet suiker door je verse sap willen).

Na onze boodschappen naar de b&b te hebben gebracht, liepen we door naar de boven op de heuvel gelegen Plaza Pedro de Anzúrez. Het is even een klim, maar eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over de stad. Ook vind je er een mooie kerk en klooster en zijn er genoeg kraampjes waar je wat souvenirtjes voor thuis kunt kopen.

Wij hadden in Sucre trouwens helemaal geen last van hoogteziekte, omdat we van het veel hoger gelegen Potosi (ruim 4.000 meter) en Uyuni (±3.650 meter) kwamen. Maar houd er rekening mee dat je er wel last van kunt krijgen als je van een laag gelegen plek komt. Sucre ligt namelijk op bijna 3.000 meter hoogte.

Ben jij al eens in Sucre geweest? Of staat het op je wishlist…?

8 Thoughts on “Ontdek het fijne Sucre in Bolivia

 1. Staat op de lijst! Lijkt me een heel mooie stad. Komt een beetje overeen met de koloniale steden in Colombia. De begraafplaats ook, bij zoiets ben ik laatst nog geweest. Sucre heeft me altijd al getrokken en ben nu nog nieuwsgieriger!

  • Linda on 21 november 2016 at 19:50 said:

   En ik ben zo benieuwd naar Colombia! Weet je trouwens waar wij twee weken geleden waren? Naar het concert van J. Balvin (ken je denk wel hè?) in Paradiso! Het was echt fantastisch!

   • Wat tof! Die is heel bekend hier! Ay Vamos bijvoorbeeld 😀 Leuk dat hij ook in NL zo bekend is!

    • Linda on 21 november 2016 at 22:49 said:

     Hij is in Nederland eigenlijk helemaal niet zo bekend, daarom was het ook zo vet dat hij hier een concert gaf. Niemand in mijn omgeving kent hem bijvoorbeeld. Maar wij zijn fan 🙂 Draaien altijd Zuid Amerikaanse muziek 🙂

 2. Ik heb al veel van de wereld gezien maar nog niks in Zuid Amerika dus ook niet Bolivia. Ziet er wel prachtig en gezellig uit.
  Ik vind begraafplaatsen ook altijd fascinerend.

  • Linda on 23 november 2016 at 09:28 said:

   Ahh, zou Zuid Amerika dan zeker op je lijstje zetten! Het is er prachtig (voor zover ik heb mogen ontdekken), vriendelijke mensen (de meesten dan) en heel uiteenlopend.
   Ik vond het heel bijzonder om een Zuid Amerikaanse begraafplaats te zien, omdat het zo anders is dan wij in het westen hebben. Echt heel fascinerend.

 3. Haha, ja ik denk ook meteen aan suiker. Gek hè?! Ik wist ook wel dat het geen suiker betekent, ook al spreek ik amper Spaans, maar toch leggen mijn hersens altijd die link. Sommige plekken zijn echt een verademing hè, als je er binnenkomt. Ik kan me voorstellen dat het in dit geval, na flink beroerd van hoogteziekte, echt helemaal zo kan voelen. Ziet eruit als een fijne plek!

  • Linda on 27 november 2016 at 19:36 said:

   Ik moest het even google-en, maar in het Frans is het dus wel sucre (spreek geen Frans, haha).
   Ohh ja, het was zo’n verademing. Net wat we nodig hadden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation