Ontdek Krakau in de winter

Krakau, wat ben je fijn! Een vriendin vertelde dat ze de jaarwisseling graag in Krakau wil vieren, en aangezien deze Poolse stad al een tijdje op mijn wishlist staat, riep ik direct: ‘ik wil mee!’. Dus we gingen op zoek naar enigszins betaalbare vliegtickets en boekten een leuk appartementje waar we met z’n vieren in konden vertoeven. Poland, here we come!

Krakau is prachtig. En wat zijn de Poolse mensen vriendelijk. In een eerder artikel gaf ik tips voor stedentrips in de winter en Krakau hoort absoluut in dit rijtje thuis. De stad is prachtig in de winter en heeft genoeg gezellige cafétjes en restaurantjes om je even in op te warmen. Ik neem je mee op een gezellige dag in Krakau.

Ons appartement lag op de perfecte locatie. Met een paar minuutjes lopen stond je op Rynek Glówny, oftewel de Grote Markt. Maar voordat we daarheen liepen, gingen we eerst langs een leuk tentje om te ontbijten, Soho Coffee (Karmelicka 41). Ik houd van mensen kijken en hoe fijn is het dat je in dit zaakje plaats kan nemen aan één van de tafeltjes bij het raam en onder genot van een lekker broodje het straatleven van Krakau in je op kan nemen. Heerlijk.

Maar te lang bleven we niet hangen, want er valt zoveel te zien en te ontdekken. Op naar Stare Miasto, oftewel, het oude centrum. Het viel mij direct op dat de gebouwen hier heel goed zijn onderhouden. Dit in tegenstelling tot de gebouwen buiten Stare Miasto, waar het pleisterwerk op veel plekken aan het afbladderen is. In het midden van de Grote Markt staat het imposante Sukiennice, de lakenhal van Krakau. Het deed ons een beetje denken aan Disneyland, maar mooi is het wel.

Na wat rondjes te hebben gelopen in het oude centrum, lopen we via de Grodzka straat richting de Wawel. In de Grodzka ben je wel even zoet met het bekijken van de vele kerken die erin staan. Neem in de Kościół parafialny Świętych Apostołów Piotra i Pawła (oftwel de kerk van de heiligen Peter en Paul. En laten wij nou net met een Peter en Paul zijn. Even grappig 🙂 ) vooral even een kijkje in de grafkelder. En hoe mooi is dan het contrast met het kleine, maar eeuwenoude naast gelegen Kościół pw. św. Andrzeja (Sint-Andreaskerk)?

Als je Grodzka bent uitgelopen, kom je terecht bij de Wawel. De Wawel is een heuvel in het centrum van Krakau, waarop je meerdere historische gebouwen vindt, met het kasteel als het meest imposante bouwwerk.

Na de Wawel was het tijd voor de lunch, waarvoor we naar de Joodse wijk Kazimierz zijn gelopen. Wij kozen dit keer voor Café Mlynek (Plac Wolnica 7), waar ze typisch Poolse gerechten serveren. Maar het aanbod aan lekkere eettentjes is groot in deze wijk, dus genoeg om uit te kiezen.

In de wijk Kazimierz vind je meerdere synagogen, maar die zijn niet alle even goed te vinden. Sommigen lijken van buiten niet meer dan een oud gebouw, waaraan niet is af te zien dat er een Joods gebedshuis in gevestigd is. Even goed zoeken dus.

Heb je trek in iets lekkers voor tussendoor? Ga dan naar Plac Nowy. In het midden van dit plein staat een rond gebouwtje met meerdere tentjes, waar je onder andere zapiekanka kan vinden. Zapiekanka is een gehalveerd stokbroodje, waarvan de standaardvariant is belegd met kaas, champignons en ketchup. Maar er zijn nog veel meer lekkere varianten van deze typisch Poolse snack. Houd je meer van worst? Neem dan plaats bij het stalletje met de grote grill, waar een lekker Pools worstje voor je wordt gegrild.

Na op ons gemakje nog wat rond te hebben gelopen, was het tijd voor het avondeten. Daarvoor gingen we terug naar Stare Miasto. Houd je van lekker eten en gezelligheid? Ga dan naar Bunkier Café (Plac Szczepański 3a), waar je al snel de hele avond blijft hangen.

Wat hebben we genoten van Krakau, maar wat vloog de tijd voorbij. Er was nog zoveel meer wat we wilden zien. Denk bijvoorbeeld aan Fabryka Schindlera, oftwel Schindlers Fabriek, en natuurlijk het indrukwekkende Auschwitz. Eén ding is dus zeker, dit was de eerste, maar absoluut niet de laatste keer Krakau.

En oh ja, wil je weten waar je lekker kan eten en het gezellig is om een drankje te doen? Lees dan dit artikel even door…

Staat Krakau ook op jouw wensenlijstje? Of ben je er al een keer geweest en heb je goede tips om te delen? Let us know!

11 Thoughts on “Ontdek Krakau in de winter

 1. Pingback: 6x Eten & Drinken in Krakau | One Day Trip

 2. Ik ben een paar jaar geleden in december geweest. Het was echt heel koud toen, maar alsnog leuk. Ik vond een bezoek aan Auschwitz ook heel indrukwekkend en de moeite waard.

  • Linda on 16 januari 2017 at 13:01 said:

   Wij hadden uiteindelijk best geluk met het weer. De eerste dag scheen de zon volop en de dagen erna begon het te sneeuwen! Het was maar rond het vriespunt, wat prima te doen was. De dagen erna begon het echt heel erg te vriezen (denk aan -15), dus ben blij dat onze timing goed was 😉

 3. Oh wat een mooie foto’s! Zo te lezen was je timing voor het weer perfect. Het lijkt me ook erg koud daar in de winter. Aan de andere kant, op kou kun je kleden. Regen is een ander verhaal.

  • Linda on 16 januari 2017 at 14:33 said:

   Dankjewel! Haha, best wel ja 😉 Qua weer was het echt prima te doen en inderdaad goed op te kleden. Al weet ik niet of dat bij -15 ook nog het geval is. En inderdaad, regen is het ergst…

 4. Wat een leuke trip zeg! Ik ben er iets van 13 of 14 jaar geleden met mijn vader geweest en vond het een heel mooie stad. Wij gingen toen wel naar Auschwitz en waren erge geïnteresseerd in dingen met de Tweede Wereldoorlog. Ik hoop dat je een keer terug kan om zeker Auschwitz te zien, echt zeer indrukwekkend. Je foto’s halen een hoop herinneringen naar boven trouwens! 🙂

  • Linda on 17 januari 2017 at 21:11 said:

   Jaa, dat was het ook echt!

   Auschwitz is ook echt iets wat ik wil bezoeken, dus dat gaat zeker nog gebeuren. Volgende keer misschien in de lente/zomer. Ben benieuwd hoe Krakau met lekker weer is. Vast even fantastisch 😉

   Altijd leuk he, herinneringen naar boven halen… 🙂

 5. Wat een leuke trip. Ik wil heel graag een keertje naar Krakau. Ik hoor van veel mensen dat Krakau een leuke stad is, dus ik ben heel benieuwd.

 6. Pingback: Change of plans: Gent it is! | OneDayTrip

 7. Pingback: Terugblik op Reisjaar 2017 | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation