Onze reis door Zuid Amerika • Week 19

Deze week is mijn lieve man Paul jarig! En daavoor wilde ik uiteraard wat leuks organiseren. Aangezien een hike door de Colca Canyon op de plannig stond, heb ik daar een mooie lodge geboekt. Het was zo fijn!

Maandag 22 februari

Wow, wat hebben we vandaag een bijzondere rit gehad. We kwamen weer bij de kust terecht en wat was die grauw en ruig. Zo bizar en zo anders dan de hitte van de afgelopen dagen.

Vandaag waren we op weg naar de stad Arequipa, waar vandaan we de Colca Canyon willen bezoeken (zo’n zin in!!), maar het was iets te ver om in één dag te rijden. We hebben daarom overnacht in Camaná. Tijdens deze reis wordt de app Maps.me heel intensief gebruikt. Super handig. Niet alleen voor de route, maar ook om hotels, campings, supermarkten, pinautomaten, you name it, the vinden. Soms staat er heel veel aangeven op de kaart, maar is er uiteindelijk niet veel. Maar soms staat er vrij weinig op de kaart, terwijl er uiteindelijk best veel te vinden is. Zo ook in Camaná. En we hadden het geluk dat we een onwijs fijne accommodatie vonden, met super lieve eigenaren. Dat doet je dan zo goed, als je na een lange reisdag iets fijns vindt om te slapen…

Dinsdag 23 februari

We parkeren Billy eigenlijk nooit op straat, maar altijd bij de slaapplaats of op een afgesloten parkeerplaats. Om te voorkomen dat we bij aankomst uren bezig zijn met het vinden van een accommodatie met parkeergelegenheid, heb ik voor in Arequipa van tevoren een paar hostels gemarkeerd met parkeergelegenheid. Maar wat ik heb geleerd: ook al staat er bij Booking.com dat er parkeergelegenheid aanwezig is, dat betekent niet dat die er ook daadwerkelijk is. Bij hostel nummer één was het er gewoon niet en bij hostel nummer twee gaven ze aan dat ze met de parkeerplaats de straat bedoelen. Pff, van dit soort dingen word je echt een beetje moe. Maar gelukkig snapte de eigenaresse dat het een beetje raar aangegeven staat, dus heeft ze de parkeergarage aan de overkant van de straat voor ons betaald. Prima opgelost.

’s Avonds zijn we naar het centrum gedaan, waar we heerlijk hebben gegeten bij een Turks tentje. Met een lekker, koud biertje natuurlijk…

Woensdag 24 februari

Mijn lieve man is morgen jarig en ik wilde natuurlijk wel iets leuks organiseren voor zijn verjaardag. Aangezien de Colca Canyon op de planning stond, heb ik daar een mooie lodge geboekt. Onderweg zijn we op het hoogtste punt tijdens onze reis geweest: ruim 4.900 meter! Daar moet natuurlijk een fotootje van worden gemaakt (van het uitzicht viel niet veel te zien, omdat we in de wolken zaten)…

Na een paar uurtjes rijden kwamen we aan bij Killawasi Lodge en óh, wat is de Colca Canyon ontzettend mooi. Echt prachtig. En ons uitzicht!

Het was inmiddels hoog tijd om te lunchen, en het fijne is dat de lodge ook een restaurant heeft, waar ze koken met verse, lokale producten. Ik ging voor de quinoa burger. En die was lekker!!

Na de lunch gingen we een wandeling maken met Freddy, één van de medewerkers van Killawasi lodge. Wisten jullie dat quinoa oorspronkelijk uit Peru komt? En heb je weleens een quinoa plant gezien? Die ziet er zo uit…

Ook al is Paul morgen pas jarig, vanavond was zijn ‘verjaardagsdiner’. Morgen gaan we namelijk hiken en zullen we in een hutje slapen. In een lekker restaurant eten zal hem daarom niet worden. Ook het diner was weer heerlijk, met als toetje een taartje dat ze speciaal voor Paul hebben gemaakt.

Donderdag 25 februari

Tijd om de Colca Canyon verder te ontdekken. Vandaag rijden we naar het dorpje Cabanaconde, waar vandaan we naar het dorpje Sangalle, middenin de canyon, gaan hiken. Maar niet voordat we condors (gieren) hebben gespot. Tijdens de hike in Altos de Lircay, een paar maanden geleden in Chili, hebben we al condors gespot, maar deze! Ze waren gigantisch! En dan vliegen ze echt vlak boven je langs. Heel indrukwekkend om te zien. (We hebben ze helaas alleen op film en niet op foto…)

In Cabanaconde hebben we Billy bij het politiebureau geparkeerd. De politieagent ‘kon’ natuurlijk niet om geld vragen, maar hij maakte wel duidelijk dat we hem wat konden geven. Ach, een paar euro’tjes armer en hij was ook weer blij. Ik had al gelezen dat de hike naar Sangalle 2-3 uur zou duren. Meneer de politieagent beweerde echter dat het zeker vijf uur lopen is. Weer omhoog zou volgens meneer 10 uur duren, terwijl ik van andere Nederlanders had begrepen dat het 3-4 uur zou duren. Onze landgenoten hadden gelijk, want na 2,5 uur zigzaggend naar beneden te hebben gelopen, kwamen we aan in Sangalle. Heel indrukwekkend. Een dorpje langs een riviertje, waar echt helemaal niets is, omringd door prachtige, steile bergen.

Sangalle heeft vijf lodges (lees: simpele, houten hutjes). We kozen voor Oasis Paraiso, waar we voor 25 Sol (€6,-) konden slapen. Het eerste wat we deden? Zwemmen! Wel bijzonder hoor, om op zo’n plek te zijn.

Vrijdag 26 februari

Tijd om terug naar boven te lopen. We wilden uiteraard niet midden om de dag lopen, dus zijn rond half 8 vertrokken. We hebben dezelfde route gelopen, maar omdat je alles vanaf de andere kant bekijkt, leek het alsof we alles voor het eerst zagen.

Om klokslag 11 uur (hebben er dus echt maar 3,5 uur over gedaan, en geen 10 uur) waren we weer boven. Na Billy te hebben opgehaald zijn we teruggereden naar Arequipa, waar we nog een nachtje in hetzelfde hostel gaan slapen, voordat we morgen weer verder rijden.

Zaterdag 27 februari

We gaan weer naar Chili! En daar hebben we best wel zin in. Aan het begin van onze reis zijn we natuurlijk twee maanden in Chili geweest (door stakingen heeft het kopen van de auto meer tijd gekost dan gepland), dus het voelden een beetje als naar huis gaan.

Zo grappig om te zien. Vlak voor de grens, in het dorpje Tacna, is een belastingvrije zone. Om de één of andere reden is vooral het wc-papier hier (daardoor) veel goedkoper dan in Chili. Toen we de grens overgingen zagen we dus heel veel Chilenen met voorraden wc-papier. En die moesten natuurlijk wel even door de scanner. Dat een bezoek aan Peru natuurlijk ook geld en heel veel tijd kost (er stond namelijk een aardige rij bij de grensovergang), doet er blijkbaar niet echt toe 🙂

Zondag 28 februari

Afgelopen nacht hebben we in het dorpje Arica geslapen. Heel veel spannends was er echter niet, dus vandaag zijn we verder gereden, naar de stad Iquique. Wat best een leuke stad is! Heel bizar, want we reden heel de tijd door woestijnachtig gebied, en dan verschijnt achter een hoge zandberg ineens de stad Iquique. We waren van plan om in Chili weer te gaan kamperen, maar het aanbod is in het noorden niet echt groot. Dichtbij Iquique was er één, maar die was nog best prijzig voor wat je krijgt. Daarom besloten we een hostel te zoeken. ’s Avonds hebben we een lekker pizzaatje gegeten en morgen gaan we naar de Zona Franca. Dit is de belastingvrije zone van Iquique, want ja, die heeft Chili zelf ook…

Meegenieten van de vele foto’s die we hebben gemaakt? Volg One Day Trip op Instagram, waar ik (bijna) dagelijks foto’s van onze reis post!

6 Thoughts on “Onze reis door Zuid Amerika • Week 19

 1. Wat prachtig mooi daar zeg! En nog gefeliciteerd voor Paul! Heel leuk die lodge en dat toetje ook 😀 En ook interessant te weten waar de quinoa vandaan komt. De plant lijkt roze of paars, heel grappig eigenlijk. Leuk om te zien!

  • Linda on 5 april 2016 at 13:27 said:

   Jaa, echt he?! Dankjewel!

   Jaa, er zijn verschillende kleuren planten: paars, wit en nog één (weet even niet meer). De paarsen schijnen zelfzamer te zijn dan de witte, maar qua smaakt schijnt er weer niet veel verschil in te zitten.

 2. Wauw, prachtige hike hebben jullie gemaakt daar in Cabanaconde! Mooie foto’s seg!

 3. Wat jammer van die wolken en het beperkte uitzicht bij dat hoogste punt. Mooie hike die jullie gemaakt hebben en wat een fijne verjaardag, ik kan me ergere plekken voorstellen om een verjaardag te vieren. Ooit was mijn man ook in Peru jarig trouwens, die dag gingen we met de trein naar Machu Picchu. 🙂

  • Linda on 7 april 2016 at 19:55 said:

   Jaa, anders hadden we vast prachtig uitzicht!

   Ow echt? Haha, wat toevallig. Het was inderdaad een hele mooie plek om zijn verjaardag te vieren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation