Terug naar m’n roots: Budapest

Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, het land waar mijn vader vandaan komt. I love Budapest!! Ik ben er al meerdere keren geweest en het staat absoluut in mijn top drie van Europese steden. Sommige dingen mag je (als je het mij vraagt) echt niet missen tijdens je stedentrip naar Boedapest.

Een fijn en centraal beginpunt van mijn stedentrip in Boedapest vind ik het Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika). Dit is de grootste basiliek van de stad, die je ook van binnen kan bezoeken. Ik ben in de grote koepel geweest, waar vandaan je echt prachtig uitzicht hebt over de stad (het weer was die dag helaas wat minder…).

Op een paar minuutjes lopen vanaf Stefanusbasiliek vind je de Donau (Duna). Interessant feitje: Boedapest is ontstaan in 1873, na het samenvoegen van het heuvelachtige Boeda en Obuda ten westen van de Donau, met het vlakke Pest ten oosten van de Donau. Je kunt de overkant van de Donau bereiken over één van de vele bruggen, maar de meest centrale, en naar mijn mening ook de mooiste, brug is de Kettingbrug (Széchenyi Lánchíd).

Eenmaal aan de overkant zijn de verschillende bezienswaardigheden bovenop de heuvel echt een must see. Er zijn twee manieren om boven te komen: met de ‘benenwagen’ of met de kabeltrein. Ik heb beide gedaan. Met de kabeltrein heb je super mooi uitzicht op de Donau en het parlementsbouw, maar dit uitzicht heb je ook als je naar boven loopt, en dan vanaf verschillende uitkijkpunten.

Eenmaal boven ben je wel even zoet met het bekijken van alle prachtige gebouwen. Als eerst zie je de Burcht van Boeda (Budavári Palota). Dit is het oude koninklijk paleis, waarin je nu onder andere het Budapest History Museum en de Hungarian National Gallery kan vinden.

Rechts van de burcht vind je één van de meest prachtige bouwwerken van Boedapest: het Vissersbastion (Halászbástya). Op sommige plekken vind je oude muurtekeningen en beeldhouwwerken, die toen ik er was werden gerestaureerd. Heel mooi om te zien.

Naast het Vissersbastion vind je de Matthiaskerk (Mátyás-templom). Waarom hebben niet alle kerken zo’n fleurig dak?!

Als je genoeg van Boeda hebt gezien, kan je de Donau weer oversteken, want in Pest is nog genoeg te zien.

Vanaf de Boeda-kant heb je het al kunnen bekijken, het Parlementsgebouw (Parlament). Wat een kunstwerk. Het is absoluut de moeite waard om het gebouw ook van binnen te bekijken. Ik heb het bezocht met mijn vrienden uit Boedapest, waardoor we op de één of andere manier gratis naar binnen mochten. Maar normaal gesproken betaal je een toegangsprijs van tussen de HUF 1.000-HUF 4.000 (1 EUR=300 HUF, maar de koers fluctueert heel sterk), afhankelijk van je leeftijd en of je student bent of niet. Houd er wel rekening mee dat tickets voor dezelfde dag beperkt beschikbaar zijn.

In de buurt van het Parlement, langs de Donau, vind je Schoenen op de Donaukade. Over een lengte van +- 40 meter staan 60 paar metalen schoenen, ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd. Erg indrukwekkend om te zien.

Na al die bezienswaardigheden heb je vast wel even zin om te relaxen. Het Elizabethplein (Erzsébet tér) is hier erg geschikt voor. Super gezellig plein, waar het, vooral met lekker weer, heerlijk vertoeven is. Onder het plein zit trouwens ook een club.

Achter het Elizabethplein begint Andrássy Utca. Dit is de ‘Hongaarse PC Hooftstraat’, waar onder andere het Opera (Operaház) te vinden is. Ben je net zo’n candy lover als ik, dan moet je echt even langs gaan bij Sugar! (zit aan Paulay Ede Utca, parallel aan Andrássy Utca).

Aan het einde van Andrássy Utca ligt het Heldenplein (Hősök Tere), met het Millenniummonument. Het midden van het monument bestaat uit een 45 meter hoge zuil met op de top aartsengel Gabriel, die de nationale symbolen van Hongarije vasthoudt: een patriarchaal kruis en de Stefanskroon. Aan beide kanten van de zuil staan standbeelden van beroemde Hongaren.

Ook leuk!

Uiteraard is er nog véél meer in Boedapest te doen en te zien, dus hierbij nog een extra lijstje 🙂

· Stadspark (Városliget) en Széchenyi (Széchenyi Fürdő)

Achter het Heldenplein vind je het Stadspark (Városliget). Mocht je wat langer in Boedapest zijn en behoefte hebben aan ontspanning, breng dan ook bezoek aan het in het park gelegen thermale bad Széchenyi (Széchenyi Fürdő).

· Grote Synagoge (Nagy Zsinagóga)

Heeft geen verdere toelichting nodig. Een prachtige synagoge om te bekijken.

· Gellertheuvel met de Citadel (Gellérthegy és Citadella)

In Boeda vind je niet alleen de Burcht, het Vissersbastion en de Mattiaskerk, maar meer richting het zuiden ook de Gellertheuvel met de Citadel. Ook vanaf hier heb je (hoe kan het ook anders) prachtig uitzicht. 

· Váci Utca

Wil je naast cultuur snuiven ook je kledingkast wat uitbreiden? Dan ben je in winkelstraat Váci Utca aan het goede adres. Genoeg winkels om uit te kiezen… 

· House of Terror (Terror Háza)

House of Terror vind je aan de Andrássy Utca en staat in het teken van het fascistische en communistische tijdperk in Hongarije. In het gebouw was vroeger de veiligheidsdienst AVH (Staatsveiligheidsdienst) gevestigd. Heel interessant, dus absoluut een bezoek waard.

· Tisza Cipő

Wie wil er nou niet echte Hongaarse sneakers? Tisza Cipő is een Hongaars sneakermerk, opgericht in het communistische tijdperk, en de laatste jaren weer helemaal hip. Ze zitten heerlijk! Je vindt een Tisza-winkel aan Károly körút 1 en in Westend City Center. En trouwens: Tisza is ook de naam van een meer in Hongarije.

Wat vind jij zo fijn aan Budapest?

6 Thoughts on “Terug naar m’n roots: Budapest

 1. Wat ziet het er mooi uit! Budapest staat al een tijdje op mijn wensenlijstje. Ik heb nog niets concreets gepland daarheen, maar als ik jouw bericht zo lees, krijg ik toch direct wel zin om het wat concreter te maken! Dank voor de vernieuwende tips!

  • Linda on 5 maart 2015 at 11:19 said:

   Dankjewel! Het is absoluut een leuke bestemming voor een stedentrip, dus zou er zeker heengaan 🙂

 2. Budapest zou ik graag eens naartoe gaan. Als tripje tussendoor! Vriendlief is er al eens geweest en zoekt liever andere plaatsen op nu. begrijpelijk, maar moet dus een tripje alleen plannen! Leuke blog!

  • Linda on 7 maart 2015 at 12:41 said:

   Zou er absoluut een keer heengaan als ik jou was 🙂 Het is een hele relaxte stad, waar het in de lente en zomer vaak heerlijk weer is.

   Dankjewel!!

 3. Pingback: Travel Tag: Mijn Mooiste Reisjaar | One Day Trip

 4. Pingback: 5x Eten & Drinken in Boedapest! | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation