24 uur in Amersfoort

Voor 2019 heb ik als voornemen om meer van Nederland te ontdekken. Meer steden buiten de Randstad bezoeken hoort daar ook bij en we trappen af met Amersfoort. En laat ik dit bezoek nou net op de warmste 25 februari ooit hebben gepland (bleek achteraf, uiteraard). Wat te doen als je een dag in Amersfoort bent?

Tijdens ons verblijf in Amersfoort verbleven we in een bed and breakfast middenin het centrum, superfijn. We hoefden dus niet op zoek te gaan naar een ontbijttentje, maar konden direct Amersfoort gaan ontdekken.

We begonnen met een ochtendwandeling over het Plantsoen; een wandelpad dat over de tweede oude stadsmuur loopt. Amersfoort begon eind 14e eeuw sterk te groeien dus was het nodig om deze tweede muur te bouwen, die er tot in de loop van de 19e eeuw heeft gestaan. De stenen van zowel de eerste als de tweede stadsmuur zijn gebruikt voor de bouw van gebouwen en huizen. De huizen die zijn gebouwd met de stenen van de eerste muur kan je nog uitgebreid bewonderen in de straat Muurhuizen (hoe kan het ook anders). Vooral Huis Tinnenburg is erg interessant om te zien, waarbij je aan de zijkant duidelijk de aanzetten van de eerste stadsmuur kan zien.

Met het aflopen van het Plantsoen ben je heel de oude binnenstad rondgegaan, dus is het inmiddels tijd om te lunchen. Dit deden wij bij Lunch en Borrel Amersfoort, waar ze voornamelijk lokale en huisgemaakte producten serveren. En ben je zo’n iemand die vaak moeite heeft met kiezen? Geen probleem. Want ze serveren hier minibroodjes waardoor je meerdere broodjes kunt bestellen. Helemaal fijn.

De oude binnenstad van Amersfoort is niet zo groot, en ben je een keer verdwaald in de kleine (en leuke!) straatjes? Geen nood. Gewoon richting de Onze Lieve Vrouwetoren lopen. De binnenstad van Amersfoort heeft helemaal geen hoogbouw, dus geen probleem om te toren te spotten. Na de lunch gingen we de toren beklimmen. Voor €5 en 346 tredes verder kan je genieten van prachtig uitzicht over de stad (en verder!).
Let op! De toren beklimmen kan enkel op vaste tijdstippen (meestal om 14:00 uur), dus check vooraf de website en bestel er je tickets.Ik denk wel de meest gefotograafde plek van Amersfoort is de Koppelpoort. Wat zo gek niet is; deze land- en waterpoort is werkelijk prachtig en erg fotogeniek.
Vanaf de oude binnenstad loop je onder de Koppelpoort door naar de Nieuwe Stad. De Nieuwe Stad wordt ook wel een innovatief en creatieve microstad genoemd, die is gebouwd op een oud fabrieksterein. Wij gingen erheen om te borrelen bij Het Lokaal (aanrader!) maar er schijnen ook festivals te worden gehouden en je kan er je eigen moestuintje kweken. Hoe leuk.

Voor het avondeten gingen we naar Brasa, waar je onder andere tapas kan eten. Het eten was wel lekker, maar als je voor tapas gaat is de keuze niet reuze. Dus of het een aanrader is? Niet perse. Beetje jammer.

Welke Nederlandse stad (buiten de Randstad) is volgens jou echt de moeite waard?

3 Thoughts on “24 uur in Amersfoort

  1. Mooie foto’s! Ik ben wel eens een dagje in Amersfoort geweest, maar zo te zien moet ik eens terug gaan voor een verdere ontdekking. En een andere stad.. Tilburg! Als je hierheen komt, ff laten weten, doen we ergens een drankje 😉

    • Linda on 7 oktober 2019 at 16:26 said:

      Amersfoort heeft mij echt positief verrast! Als ik in Tilburg ben zal ik je een berichtje sturen 🙂 Doe jij hetzelfde als je in Leiden bent?

  2. Als Belg is het hoogdringend tijd dat ik eens vaker Nederland ga bezoeken zo te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation