24 uur in Zagreb!

Vorig jaar was ik 10 dagen op reis met mijn moeder, door Bosnië en Kroatië. Back to the roots. We gingen onder andere langs bij mijn broertje, die in Zagreb woont. Ik heb de stad voor het eerst écht ontdekt. En hij is leuk! En helemaal niet zo groot, dus ben je er maar even, geen nood. Ik neem je voor 24 uur mee door Zagreb…

Haal je ontbijt bij Mlinar

Mlinar is een bakkerij (een keten, dus je vindt hem door heel Kroatië en in nog een paar andere landen) waar je allemaal lekkers kan halen. Maar het allerbelangrijkste: ze verkopen er overheerlijke spinazie-kaasburek (burek sa sirom i špinatom). Echt, die moét je proberen. Zo lekker.

Wandel door de bovenstad (gronji grad)

Je kan erheen wandelen, maar er gaat ook een kabelbaan naartoe (vanaf Tomićeva ul.). De bovenstad is het politieke hart van Zagreb, waar je onder andere het parlement kan vinden. Mijn favoriet is echter de Sint-Marcuskerk en dan vooral het dak (met het stadswapen van Zagreb en het staatswapen van het oude koninkrijk van Kroatië, Dalmatië en Slavonië). Hoe mooi!
Vergeet ook niet om van het panoramisch uitzicht over de stad te genieten. Een goede spot daarvoor is het oosterlijke einde van Strossmayerovo šetalište.

Bezoek het Art Park

Ga je met de kabelbaan naar beneden? Dan vind je aan je rechterhand het Art Park (Strossmayerovo šetalište 99). Je vindt er vette kunstwerken en graffiti, maar het is ook een gezellige plek om een drankje te doen.

Lunch met štrukli bij La Štruk

Dit is lekker! Štrukli is een typisch Kroatisch gerecht. Of eigenlijk, typisch uit Zagreb en omgeving. Qua uiterlijk lijkt het een beetje op lasagne, maar de smaak is totaal anders. Je hebt de gekookte en gebakken variant en de vulling kan zowel zoet als hartig zijn. Bij La Štruk (Skalinska 5) is keuze te over. Ik ging voor de gebakken variant met (zoute!) kaas en echt, zo lekker!

Bezoek Zagrebačka katedrala

Als ik langs een mooie kerk loop, wil ik er altijd wel even binnen kijken. Zo ook bij Zagrebačka katedrala. Hele mooie kathedraal.

Geniet van een overheerlijk taartje bij Amélie

Naast de kathedraal vind je een onwijs schattig, tikkie poppenhuisjeachtig, zaakje waar je heerlijke taartjes kunt eten. Je vindt Amélie aan de Vlaška ul. 6.

Bezoek het Museum van de Broken Relationships

Oke, een beetje raar klinkt het wel hè? Een museum over gebroken relaties, jaja. Maar hij schijnt onwijs grappig te zijn. Wij hadden er helaas geen tijd meer voor, dus dan maar nog een keer terug naar Zagreb. Het museum zit aan de Ćirilometodska ul. 2

Proef de Bosnische keuken bij restaurant Sofra

Man, man, man, wat heb ik hier lekker gegeten. Hij zit op drie verschillende locaties, maar het dichtst bij het centrum zit Radnička cesta 50 (in het Green Gold gebouw). Er gaat een tram naartoe, dus geen probleem. Anders dan je zou verwachten van de Bosnische keuken, zijn er ook vegetarische opties. Geloof me, als je de échte Bosnische keuken wil proeven, is Sofra zó’n aanrader.

Sluit de avond af met een (speciaal)biertje bij Mali Medo

Dit is gezellig! Mali Medo vind je in de uitgaansstraat (Tkalčićeva) en je bent hier aan het perfecte adres als je van lekkere biertjes houdt. Ze serveren er ontelbaar veel verschillende biertjes en met lekker weer is er meer dan genoeg plek op het terras.

Ook leuk!

Wist je dat de kerstmarkt van Zagreb in 2015 is verkozen tot de beste van Europa? Ik wil graag nog een keer naar Zagreb en ik hou van kerst, dus 1 en 1 is 2. Ik moét een keer de kerstmarkt van Zagreb bezoeken!

En, heb ik je enthousiast gemaakt over Zagreb?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation