5x doen in Kroatië!

Best regelmatig krijg ik vragen over wat je echt niet mag missen in Kroatië. Voor degenen die dat nog niet weten: mijn moeder is Kroatisch en ik heb het geluk dat ik al op aardig wat plekken in Kroatië ben geweest. En ik vertel er graag over! Ook afgelopen week is mij door verschillende mensen om tips gevraagd, en ik dacht, laat ik ze ook meteen met jullie delen!

1. Plitvice meren

Do I need to say more…?

2. Rovinj

Rovinj is het dorpje waar mijn opa en oma wonen, en daardoor ook de bestemming in Kroatië waar ik het meest bekend ben. Rovinj is gezellig en knus, met het prachtige schiereiland waar het oude centrum op gevestigd is. Owww, wat is Rovinj mooi!

3. Marinebasis Pula

Tijdens onze hike door Kroatië kwamen we per toeval terecht op een verlaten marinebasis, net buiten de stad Pula. Er was geen pad te zien, maar volgens de kaart zou er een wandelpad lopen. Achter de bosjes verscheen ineens een verlaten gebouw. Heel mysterieus. Toen we verder liepen bleek het +- 2 km lang uit verlaten gebouwen te bestaan. Het is super tof om te zien en echt een aanrader als je in Istrië bent!

Op veel (online)kaarten wordt de verlaten marinebasis niet aangegeven. Op onderstaande kaart heb ik de ingang gemarkeerd (groene ster). Het terrein ligt ten westen van de ingang. 

4. Opatija

Opatija is veel minder bekend dan andere plaatjes in Istrië, zoals Rovinj, Poreč en Pula, maar zeker niet minder mooi. In de Oostenrijks-Hongaarse tijd werd het ook wel de Oostenrijkse Rivieira genoemd en was het erg in trek bij de adel uit Hongarije en Oostenrijk. Dat is terug te zien aan de prachtige architectuur. En houd je van wandelen? Vanaf Opatija is een 12 kilometer lang wandelpad (Obalno šetalište Franje Josipa I, vernoemd naar Frans Jozef) aangelegd langs de kust, dat helemaal tot Lovran loopt.

5. Roadtrippen langs de Dalmatische kust

Heb je wat meer tijd, dan zou ik zeker aanraden om een roadtrip langs de Dalmatische kust te maken. Plaatsjes die echt de moeite waard zijn, zijn Zadar, Šibenik, Trogir, Split en Dubrovnik. De één is nog mooier dan de ander…

Welke plek/bestemming mag je volgens jou echt niet overslaan als je in Kroatië bent?

10 Thoughts on “5x doen in Kroatië!

 1. Wauw, de Plitvice lakes staan al lang hoog op mijn lijstje! Gek genoeg ben ik nog nooit in Kroatië geweest. Aan jouw verhalen te zien/lezen moet ik dat gauw maar is doen!

  • Linda on 17 augustus 2015 at 12:56 said:

   Ik zou er zeker een keer heengaan als ik jou was! 🙂

   En Plitvice is in het echt nog veel mooier dan op mijn foto’s. Het was best slecht weer toen wij er waren, dus hadden alleen een klein fototoestel bij ons (ipv een goede camera).

 2. Mooie plekjes! Ik vind Kroatië zo’n fijne vakantiebestemming. Plitvice, Zadar en Opatija ben ik ook geweest, maar Rovinj wil ik heel graag een keer naartoe. Dubrovnik staat trouwens ook hoog op m’n lijstje. Grappig die verlaten marinebasis..

  • Linda on 18 augustus 2015 at 10:45 said:

   Echt he! Ik vind het ook echt een fijn land. Jij hebt ook al leuke plekjes in Kroatie bezocht! Rovinj is een stuk dichterbij dan Dubrovnik, maar op Dubrovnik kan je low budget vliegen, Rovinj is wat dat betreft moeilijker bereikbaar.

 3. brings memories back! such a great time! one day I need to go and see the other places you recommended!

 4. jaaaaren geleden was ik in Kroatië met vrienden. In verhouding hebben we toen weinig gezien, dus ik wil erg graag eens terug met mijn man. Naar de meeste plekken uit jouw blog, want je foto’s zijn echt prachtig!

 5. Pingback: Verlaten marinebasis, de zee en familie! Dagboek hiken in Kroatië week 3 | One Day Trip

 6. Pingback: 6x Doen in de omgeving van Rovinj (Kroatië) | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation