5x Wat ik zo fijn vind aan reizen

Het was een vroegertje vanmorgen. Op het moment dat ik dit schrijf, kom ik net terug van Schiphol, waar ik mijn lieve vriendinnetje Galini ging uitzwaaien, die voor een half jaar naar Brazilië vertrekt. Ze gaat haar dromen achterna, en het reizen combineren met iets heel moois. Ze gaat daar namelijk een sociaal project opstarten, met voormalig weeskinderen. Maar daarover later meer.

Over drie nachtjes ben ik weer op Schiphol. Dit keer niet om iemand uit te zwaaien, maar om zelf het vliegtuig te pakken. In een eerder artikel heb ik geschreven over de meest gehoorde opmerkingen uit onze omgeving, toen we vertelden dat we voor de tweede keer een aantal maanden gaan reizen. Maar wat is eigenlijk de reden (of zeg maar gerust redenen) dat wij weer gaan reizen? Wat maakt reizen voor mij zo geweldig?

1. Je leert andere landen, culturen en gebruiken kennen

De wereld heeft zo’n grote diversiteit aan culturen, gebruiken, religies, keukens, en ga zo maar door. Het is toch super interessant om een ander deel van de wereld te leren kennen? Hoe mensen daar leven. Welke gebruiken en manier ze kennen. Welke taal ze spreken. Wat zij belangrijk vinden in het leven.

2. Je ontdekt de wereld

De wereld is zo groot en mooi. Nederland is een fijn land om in te wonen hoor, absoluut, maar het beslaat slechts 2,76% van de totale landoppervlakte van de wereld (heb ik even gegoogled 😉 ). Ik zou me zo ‘beperkt’ voelen als ik maar een klein deel van de wereld zou hebben gezien. Er is zoveel meer dan alleen Nederland of Europa. Ik ben ook echt wel dankbaar dat ik de mogelijkheid heb om de wereld daadwerkelijk te ontdekken.

3. Je ontmoet mensen van over de hele wereld

Ik het artikel over Hanna (het meisje met de brandweerwagen) vertelde ik al dat ik het leren kennen van andere mensen, één van de leukste dingen aan reizen vind. Ik ben sowieso graag onder de mensen voor de gezelligheid, maar vind het ook heel interessant om meer over hún land te weten te komen. En ik vind het natuurlijk ook leuk om over Nederland te vertellen, dat het echt wel meer is dan alleen maar wiet rokende mensen (waar ze Nederland toch vaak mee associëren).

4. Je leert relativeren

In Nederland kunnen we zo goed zeiken. Dat we zoveel belasting betalen, dat de treinen nooit op tijd rijden, dat het kabinet een groot zooitje is, dat we het zo druk hebben, you name it. Als je in minder ontwikkelde landen bent geweest, besef je maar al te goed hoe geweldig goed wij het in Nederland hebben en dat we echt niets te zeuren hebben. Ja, dat het hier zo koud kan zijn, dat dan weer wel… 😉

5. Je wordt er een rijker mens van

En dan bedoel ik natuurlijk niet op financieel gebied, maar als mens. Naast andere landen, culturen en mensen, leer je ook veel over jezelf. Wat vind ik belangrijk in het leven? Wat zou ik het liefst willen doen? Waar wil ik bij mezelf aan werken? Reizen maakt je in zoveel opzichten een rijker mens…

Wat vind jij zo mooi aan reizen?

16 Thoughts on “5x Wat ik zo fijn vind aan reizen

 1. Helemaal mee eens! Niets aan toe te voegen dus 😉

 2. Danielle on 19 oktober 2015 at 17:23 said:

  Wat ik ook gaaf vind is de vrijheid die je ervaart… Even niet leven volgens alle regeltjes en wetten van Nederland. Even niets hoeven uit de categorie schoonmaken, boodschappen doen, opruimen etc. Maar gewoon ontdekken wat er achter die hoek is, die je om gaat!

  Ik hoop hier heel vaak wat te lezen van jullie avonturen. Geniet!!!!

  Liefs Daan

  • Linda on 19 oktober 2015 at 18:54 said:

   Helemaal mee eens, Daan! Ben zeker van plan er veel over te schrijven, zodat jullie mee kunnen genieten 🙂

   Dankjewel!!

 3. Helemaal mee eens en het verandert ook echt je kijk op bepaalde dingen. Iedereen is inderdaad zo druk in Nederland, vaak druk met zichzelf 😉 Spannend, je vertrekt bijna!

 4. Helemaal mee eens! Het verrijkt je op zoveel manieren! Nog 2 nachtjes slapen 😀

 5. Ook ik heb hier niets aan toe te voegen! Wat gaaf dat je vriendin haar eigen project gaat opzetten in Brazilië, daar lees ik graag meer over 🙂 Alvast een hele goede reis en tot in Uruguay 😉

 6. Ik ben het met allemaal eens! Wat ik persoonlijk altijd weer voel, en zeker als ik langer op reis ben, hoe weinig je eigenlijk nodig hebt om te leven en gelukkig te zijn. Deze winter/dit voorjaar reisden wij 5 maanden met de backpack door Myanmar en Thailand met het ov en later door Australiè met auto en kleine tent. Niks luxe, niks eigen dit en eigen dat. Puur: gave plekjes, lieve mensen, ruimte, geen vaste agenda en een klein eigen stukje privé om je terug te trekken als je wilt. Als ik dan thuis ben heb ik weer zoveel spullen om me heen en het gekke is dat dat dus niet zaligmakend blijkt te zijn!

  • Linda on 25 oktober 2015 at 16:54 said:

   Dat is absoluut zo, Ivonne! Heerlijk genieten van de reis en plekken die je ontdekt. Daar heb je helemaal geen luxe voor nodig. Thuis word je inderdaad weer overweldigd door alle spullen en luxe, wat helemaal niet rustgevend is. Als je het mij vraagt dan… 🙂

 7. Tsja, niets meer aan toe te voegen. Reizen is heerlijk en zo geweldig om mooie herinneringen op te bouwen! Ik ben erg benieuwd naar je avonturen in Zuid-Amerika, maar ik zie dat je eerste blog daarover ook al online staat. Leuk!

  • Linda on 28 oktober 2015 at 20:08 said:

   Absoluut! Jaa, wil in ieder geval wekelijks een dagboek online zetten. En daarnaast natuurlijk nog meer posts over onze reis! 🙂

 8. Pingback: Wat ik minder leuk vind aan reizen | One Day Trip

 9. Pingback: Op bezoek bij meneer Supol in Thailand | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation