Dagboek hiken in Kroatië week 1

Zoals eerder geschreven, zijn wij van 10 mei t/m 3 juni naar Kroatië geweest om een wandeltocht te maken van Dubrovnik naar Rovinj. Ik had me voorgenomen om wekelijks een reisverslag met jullie te delen, maar dat is er helaas niet van gekomen. Maar beter laat dan nooit, zegt men altijd, dus laten we beginnen met week 1!

Zondag 10 mei 

Ik ben heel erg van de lijstjes. Boodschappenlijstjes, to do lijstjes, to see lijstjes, to read lijstjes en natuurlijk inpaklijstjes. Dit keer deed ik het anders: zonder lijstje. We wilden zo min mogelijk meenemen, dus het inpakken kon dit keer best zonder lijstje. Enigszins onrustig (lees: ben ik niet iets vergeten?!) stapten we in de bus richting Schiphol. Om 12:45 uur begonnen de motoren te draaien, gaf de piloot gas en stegen we op. Yeahh, op naar Kroatië!

De vlucht zelf was prima, vrijwel geen turbulentie. Toen kwam de landing. Toen de landing werd ingezet, werd omgeroepen dat we de gordels al om moesten doen omdat er turbulentie werd verwacht. Nou, dat hebben we gemerkt. Alsof we in een achtbaan zaten. Gelukkig zijn we uiteindelijk veilig geland en hebben we de bus naar het centrum genomen (doet er 10-15 minuten over).

Na wat luchtigers te hebben aangetrokken, zijn we richting Stari Grad (oude stad) gaan lopen. Onderweg werden we getrakteerd op prachtig uitzicht. We hebben de dag afgesloten met een heerlijk, koud biertje in één van de vele tentjes in de smalle straatjes van Stari Grad…

Maandag 11 mei

Zitten we dan, op het balkon, met een bakje koffie en uitzicht op het schiereiland Lapad. Ik kan me geen beter begin van de dag voorstellen. Vandaag hebben we een wandeling gemaakt op het schiereiland. Wat is Dubrovnik toch prachtig.

Na in het appartement geluncht te hebben, zijn we met de bus naar Stari Grad gegaan (hadden die dag al genoeg gelopen). Vandaag was de dag dat we de oude muur op zijn gegaan. We waren er een uur voor sluitingstijd, dus het was al lekker rustig. Super vet om over de muur te lopen, waar vandaan je prachtig uitzicht op de oude stad, de bergen en de zee hebt.

Dinsdag 12 mei

Ons appartement lag onderaan de berg Srđ. Alleen ernaar kijken vonden wij niet genoeg, dus wandelschoenen aan en gaan met die banaan! Ik heb al eerder verteld over de super handige app maps.me die we hebben gebruikt. Zelfs de kleine paadjes op de berg werden in de app aangegeven, dus helemaal super. Wat was dit een vette hike!

Aan het eind van de hike wilden we de kabellift naar beneden nemen, maar die had storing. Dan maar lopend naar beneden, wat absoluut geen straf was. Maar ben je in Dubrovnik, heb je geen zin om te hiken, maar wil je wel van het prachtige uitzicht genieten? Ga dan met de kabellift de berg op!

* Ik denk dat wij het te druk hadden met genieten, want heb dus helemaal geen foto’s van de hike gemaakt. Maar trust me: echt een aanrader voor als je in Dubrovnik bent!

Eenmaal beneden hebben we de dag afgesloten met een overheerlijke pizza bij Oliva.

Woensdag 13 mei

Vandaag vertrokken we naar de volgende bestemming: het eiland Korčula! Want naast hiken, wilden we ook eilandhoppen. De ferry vertrok pas eind van de middag, dus we hadden nog tijd om te chillen op het strand van het schiereiland Lapad. We merkten wel dat het nog maar mei was hoor: wat was het water koud!! De middag vloog voorbij en voor we het wisten voer de boot de haven van Korčula binnen. Onze eerste indruk: wat een rustig en pittoresk eilandje!

Donderdag 14 mei

Hiking time! Ook vandaag gingen we uiteraard weer op pad met de geniale app. Deze hike was heel anders dan in Dubrovnik. De paden op Korčula lopen door meer begroeid gebied, dus moesten we goed opletten voor slangen en andere beestjes. Op een gegeven moment kwamen we bij een klein kerkje op een heuvel terecht. Omdat we niet dezelfde route terug wilden lopen, had Paul bedacht om over de rotsen naar beneden te gaan. Adventurous! Gelukkig zijn we heelhuids beneden gekomen.

We hebben de dag afgesloten bij Fish&Go. Lekker eten en hele vriendelijke bediening!

Vrijdag 15 mei

Vandaag wilde Paul graag hiken op de berg aan de overkant (het vaste land). Toen we ’s ochtends, met wandeluitrusting en al, naar buiten liepen, zagen we echter dat de top van de berg in de donkere, grijze wolken lag. Uhh, niet echter verstandig om met dit weer in de bergen te gaan hiken. Dan over naar plan B: een scootertje huren.

Oke: het was geen succes. De mevrouw bij de scooterverhuur zei al dat de scooter niet te hard heuvel op kan rijden. Nou, dat hebben we gemerkt. Na een aantal kilometer stopte de scooter er al mee. Gelukkig kwamen de mensen van de verhuur al snel aanrijden met een andere scooter. Nadat we verder reden, begrepen we helemaal waarom de mevrouw ons van te voren al had gewaarschuwd. Heuvel op ging niet sneller dan 20 km/u. Toen het ook nog eens begon te waaien en regenen hadden we het helemaal gehad. We waren er klaar mee, dus zijn teruggereden naar het centrum. De verhuur zou pas om 17:00 uur weer opengaan, dus eerst maar de ferrytickets naar Split voor die avond regelen. We hadden namelijk besloten om meteen naar het vaste land te gaan (in plaats van via het eiland Hvar), omdat er heel slecht weer aan zat te komen. Super jammer, want we hadden ons heel erg op Hvar verheugd.

“There is no boat to Split today.”

Uhh, sorry?! We hadden ook al gehoord dat de ferry van die ochtend was geannuleerd in verband met het slechte weer. Zitten we nu opgesloten op een eiland?!

Gelukkig kwam de mevrouw achter de balie met de optie om de grote car ferry vanaf de andere kant van het eiland te nemen. De bus er naartoe ging om 18:30 uur, maar dat was te laat om de ferry van 18:45 uur te halen. Een taxi kostte HRK450 (€60,-), wat echt belachelijk duur is voor een ritje van een half uur in Kroatië. Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen dat we voor HRK300 (€40,-) gebracht werden. Scheelt een hoop!

Het heeft allemaal wat meer gekost dat de bedoeling, maar die avond kwamen wij aan op onze volgende bestemming: Split!

Zaterdag 16 mei (20 km, 4:20 uur)

Paul en ik zijn al twee keer eerder in Split geweest, dus hoefden dit keer niet lang te blijven. We zijn daarom de volgende dag meteen begonnen aan de échte hike (te voet van A naar B komen). Ons doel van die dag was Kaštela, maar welke van de zeven? Kaštela bestaat uit zeven kleine dorpjes, met elk hun eigen kasteel. Wat een mooie dorpjes! Uiteindelijk zijn we tot het laatste dorpje gelopen: Kaštel Novi (Kasteel Nieuw). Wat hebben we ’s avonds lekker geslapen…

Lijkt het je wat? Te voet een land verkennen?

5 Thoughts on “Dagboek hiken in Kroatië week 1

  1. Pingback: Rotsen, drukke wegen en regen: dagboek hiken in Kroatië week 2 | One Day Trip

  2. Pingback: Verlaten marinebasis, de zee en familie! Dagboek hiken in Kroatië week 3 | One Day Trip

  3. Pingback: Travel Tag: Mijn Mooiste Reisjaar | One Day Trip

  4. Pingback: 8x Bizarre dingen die op reis gebeurden | One Day Trip

  5. Pingback: Te voet van Dubrovnik naar Rovinj! | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation