De Thaise Koning. Waarom hij een nationale held was

De Thaise Koning is niet meer. Koning Rama IX, oftewel Bhumibol, was sinds 1946 de koning van Thailand en daarmee de langst levende monarch ter wereld. Maar hij was meer dan de Koning, hij was de nationale held. De vader van het land, waar de Thai zielsveel van hielden. Maar waarom werd wijlen Koning Bhumibol als een ware held gezien?

Gisteren, op 13 oktober, is koning Bhumibol op 88-jarige leeftijd overleden. De dagen voor zijn dood verzamelden de Thai zich massaal voor het ziekenhuis om te bidden voor hun koning, hun held. Na het bericht van zijn overlijden is dit omgeslagen in hartverscheurend verdriet. Hun held is niet meer.

Er is een nationale dag van rouw afgekondigd, veel Thai zijn in het zwart gekleed, Thaise ambtenaren zijn op verplichte vakantie gestuurd om te rouwen, de Thaise televisiezenders zenden de komende maand enkel zwart-wit uit. Het land is in rouw.

Maar waarom werd koning Bhumibol als een ware held gezien? Een vaderfiguur voor het land. Koning Bhumibol zorgde voor zijn inwoners. Hij is veel projecten gestart waarbij hij juist de minder bedeelden hielp. Hij ging naar probleemgebieden om er zijn advies te geven. Hij hielp boeren om kostenbesparend te werken.

Vrijwel elke Thai heeft een afbeelding van de Koning in zijn huis hangen. En niet alleen in huis, maar ook op openbare gelegenheden, in winkels en op straat vind je afbeeldingen van de Koning. Als je naar de bioscoop gaat, wordt voordat de film begint het Koningslied afgespeeld. Er wordt dan uiteraard verwacht dat iedereen gaat staan. Ditzelfde is het geval tijdens de twee momenten op de dag dat in openbare gelegenheden, zoals op het treinstation, het Koningslied wordt afgespeeld. En laat je een briefje Thaise Bath vallen, met het gezicht van de Koning erop? Ga er dan vooral niet opstaan om te voorkomen dat hij wegwaait. Daarnaast wordt majesteitsschennis, in de breedste zin van het woord, zwaar bestraft.

Voor de Thai een ware held, een vaderfiguur, die is heengegaan. Voor ons de Koning van Thailand, die 88 jaar heeft mogen worden.

Oh, en benieuwd naar wat zijn volledige titel was? Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit. Dat je het even weet…

Wil je graag meer weten over Koning Bhumibol? Bekijk dan deze documentaire op YouTube. Heel interessant!

Bron foto 2: NOS

4 Thoughts on “De Thaise Koning. Waarom hij een nationale held was

  1. Haha die titel 🙂 Ik moet eerlijk zeggen: ik vind het zeer bijzonder om te zien hoe dat nu gaat daar, hoe de bevolking reageert. Ik heb niets met Thailand, ben er nooit geweest, maar je ziet echt dat dit heel diep zit. Ik hoop echt van harte voor de Thai dat het goed met ze zal gaan en ze als een vredig volk weer verder kunnen.

  2. Bijzondere gebeurtenis inderdaad. Had er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan hoe heftig de gevolgenvan zoiets in sommige landen kan zijn. Maar ja, die man was gewoon al 70 jaar koning, dus de meeste mensenweten ook niet beter dan dat hij op de troon zit. Ben erg benieuwd hoe het straks gaat met een nieuwe koning.

    • Linda on 15 oktober 2016 at 14:44 said:

      Nee, snap ik helemaal. Het werd mij heel erg duidelijk hoe heilig de Thaise koning was toen wij bij een oudere, Thaise man op bezoek waren en er niet anders dan lovend over de koning gesproken mocht worden. En inderdaad, hij was zo ontzettend lang de koning en er schijnt best wat kritiek te zijn op de troonopvolger, dus ben benieuwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation