Doen in eigen land

Eerder deelde ik al mijn travel wishlist voor 2019. Maar wat ik ook op m’n lijstje heb staan, is ons eigen landje wat meer ontdekken. Want echt, er zijn zo veel plekken in Nederland waar ik nog nooit ben geweest (of niet eens van had gehoord). Ik deel een lijstje met dingen die je in Nederland kan doen en bezoeken.

1.Laag Holland

Hier had ik werkelijk nog nooit van gehoord, totdat ik erover las op Reisvlinder.nl. Het gebied ligt net boven Amsterdam en je vindt hier typisch Nederlandse dorpjes, vol bruggetjes en molens. Marken, Monnickendam en de Zaanse Schans schijnen ook onder Laag Holland te vallen en daar heb ik dan wél weer van gehoord (Purmerend valt er trouwens ook onder, maar dat klinkt dan weer minder pittoresk). In ieder geval, het lijkt mij helemaal leuk om deze regio op de fiets te ontdekken.

2. Moerputtenbrug

Tijdens onze vlucht naar Stockholm zag ik in de Holland Herald, het tijdschrift van KLM, een onwijs mooie foto van de Moerputtenbrug. Het zag er zo vet uit! De Moerputtenburg ligt in de buurt van Den Bosch en was vroeger een spoorburg. Er rijdt echter al jaren geen trein meer overheen en de brug is tegenwoordig een voetgangersbrug. Daarnaast is het sinds eind jaren ’90 een Rijksmonument en aangekocht door Staatsbosbeheer. 

3. Grotbiken in Valkenburg

In Valkenburg (Limburg) ben ik wel eerder geweest en ik wist ook dat er veel grotten zijn, maar in de Kampioen van de ANWB las ik dat je er kan grotbiken. Hoe vet! Het artikel ging over fietsen in de Sibbergroeve, tot wel 45 meter diepte. Lijkt me heel vel. En een beetje spannend.

4. Ontdek de Nederlandse Waddeneilanden

Ik ben maar één keer op een Waddeneiland geweest; een paar jaar  geleden op Texel. En ik vond het echt onwijs leuk! Er zijn nog vier eilanden te gaan, maar voor welke kies je? Vlieland schijnt klein, rustig en mysterieus te zijn, op Terschelling vind je bossen, dorpjes en polders, Schiermonnikoog is dé bestemming voor fietsers en wandelaars en op Ameland schijn je het echte eilandgevoel te hebben. Dus, voor welke kies je? Ik ga er nog even over nadenken. 

5. Een stad buiten de Randstad bezoeken

Dit geldt voornamelijk voor de Randstedelingen onder ons (waaronder ik), want het is bijna dramatisch hoe weinig steden ik buíten de Randstad heb bezocht. Ik ben een keer in Groningen geweest, een aantal keer in Maastricht en ook Arnhem kan ik afstrepen, maar dat was het wel zo ongeveer. Toch erg eigenlijk? Een Nederlandse stad die bovenaan m’n lijstje staat is Amersfoort. Hier heb ik hele goede verhalen over gehoord. Iemand nog andere tips?

Welke bestemmingen en/of activiteiten zijn volgens jou echt de moeite waard?

Bron foto’s: 1, 2, 3

8 Thoughts on “Doen in eigen land

 1. Wat leuk dat je door mijn blog enthousiast bent geworden over Laag Holland. Inderdaad een mooi gebied om op de fiets te ontdekken. Leuke inspiratie verder. De Moerputtenbrug had ik dus nog nooit van gehoord. Gaaf! De Waddeneilanden vind ik echt fantastisch. Nog een tip als je voor Terschelling kiest: wadlopen en oesters plukken met Flang in de pan!

  • Linda on 23 februari 2019 at 12:54 said:

   Jaa, en ik vind het leuk dat ik Laag Holland door jouw blog heb ontdekt 🙂

   Vind je Terschelling ook het leukste Waddeneiland of ben je nog niet op allemaal geweest? Ik las dat Terschelling het grootst is waardoor je het minst het eilandgevoel hebt. Wat vind jij?

 2. Koen van Dorp on 23 februari 2019 at 21:19 said:

  Hey Linda! Leuk om dit te lezen 🙂 En absoluut eens met dat er in Nederland zoveel mooie plekken zijn.. Ik ga zeker jou benoemde plaatsen eens bezoeken!! En succes met bloggen ik hou hem in de gaten 🙂

  • Linda on 23 februari 2019 at 22:35 said:

   Echt hè?! Er zijn nog zó veel plekken die ik nog niet heb gezien.
   Volgende week komt er een blogpost online met dingen die je in de omgeving van Rovinj kan doen. Leuk voor jullie volgende vakantie 😉

 3. Margriet on 2 maart 2019 at 12:54 said:

  Hoi Linda, rondje Zeeland is ook fantastisch. Leuke dorpjes en indrukwekkende waterwerken. Wat dacht je straks fietsten door de bollenbloemvelden. Daar word ik blij van. Haarlem is ook een heerlijke stad. Nou genoeg keus om Nederland te verkennen.

  • Linda on 11 maart 2019 at 11:07 said:

   Ohh, goeie! Ik ben als kind een keer in Zeeland geweest, maar kan daar vrij weinig van herinneren.
   En jaaa, fietsen door de bollenvelden! Keukenhof is niet zo mijn ding, maar ik hoú van bloemen, dus wil dit jaar zeker door de bollenvelden fietsen. Leuk!

 4. Gelmer on 4 april 2019 at 20:43 said:

  De Moerputtenbrug is nieuw voor mij, de rest kende ik al wel. Amersfoort is zeker een aanrader. Enkele andere leuke steden buiten de randstad zijn Leeuwarden, Zwolle, Nijmegen, Den Bosch, Middelburg en Vlissingen. Alle zes enorme aanraders!

  • Linda on 5 april 2019 at 17:02 said:

   Ohh, Leeuwarden. Daar zou ik zelf nooit op gekomen zijn. Bedankt voor de tip! Ook goed om te weten dat de overige steden aanraders zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation