Dubrovnik, het beginpunt van onze wandeltocht

Dubrovnik, een adembenemend mooie kustplaats in Dalmatië, het zuiden het Kroatië. In Kroatië zelf ben ik al meerdere keren geweest, en in 2011 hebben wij met onze auto Marie (wij geven onze auto graag een naam :)) een roadtrip langs de Kroatische kust gemaakt. We zijn toen echter maar tot Split gegaan. Dubrovnik stond nog hoog op ons verlanglijstje. Toen we hadden besloten om te gaan hiken in Kroatië, stond al snel vast dat we in Dubrovnik zouden starten of eindigen.

Sinds mei van dit jaar vliegt Easyjet ook op Dubrovnik. Scheelt weer, want daardoor hoef je niet vanaf Split nog een bus te nemen. Wat was het fijn om weer in Kroatië te zijn. Het weertje, het eten, de sfeer. Wat hebben wij genoten. En wat is Dubrovnik een fijne stad.

We hebben een appartementje gehuurd in de wijk Gruž, waar vandaan je meerdere bussen naar het oude centrum kan nemen. Het is ook prima per voet te doen. Binnen een half uur kan je genieten van het oude centrum waar meerdere scènes uit de serie Game of Thrones zijn opgenomen (ja, echt waar!).

Voordat we naar het oude centrum (Stari Grad) gingen, zijn we eerst naar het tegenover Gruž gelegen schiereiland Lapad gegaan. Als je rechtsom langs de kust blijft lopen, kom je op een gegeven moment op een wandelpad. Volg het pad, en je wordt getrakteerd op prachtig uitzicht.

We zijn niet heel het schiereiland rondgelopen, maar zijn het via Šetalište kralja Zvonimira weer overgestoken, richting het vaste land. Šetalište kralja Zvonimira is een relatief nieuw aangelegde boulevard, waar voornamelijk veel locals te vinden zijn. Het ziet er een beetje gemaakt uit, maar wel leuk om te zien en er zijn genoeg plekjes om een drankje te doen.

Na Lapad zijn we richting Stari Grad gegaan, want het was tijd om over de oude muur te gaan lopen. Houd er rekening mee dat er na 19:00 uur geen bezoekers meer worden toegelaten. Een toegangskaartje kost HRK100 (ruim €13,-), wat best prijzig is voor Kroatische begrippen, maar het is ab-so-luut de moeite waard.

Na onze ogen uitgekeken te hebben zijn we wat gaan eten bij Oliva, waar ze heerlijke pizza serveren. Wij gingen voor de pizza voor twee personen, en geloof me, die is gigantisch. Je vindt Oliva in één van de steegjes van het oude centrum (Lučarica ul. 5).

Wat je verder moet doen in Dubrovnik? Gewoon rondlopen en genieten! Er valt zoveel te zien en te ontdekken in de straatjes van Stari Grad…

Ook leuk!

Mr. Fresh

Heb je wel even genoeg Burek gegeten en zin in iets gezonders? Ga dan langs bij Mr. Fresh, voor bijvoorbeeld een verse smoothie, salade of wrap.

Uje

Wil je iets meenemen voor thuis? Bij Uje vind je heerlijke Kroatische olijfolie, maar ook wijn, olijven en zoetigheid. Je vindt Uje trouwens ook in 12 andere plaatsen in Kroatië.

Hiken in de bergen

Dubrovnik wordt omringd door bergen. Heb je tijd over, dan is het zeker een aanrader om te gaan hiken. Wij hebben dit gedaan op Srđ. Hoe we de weg wisten? Met de app maps.me! Vier dagen voordat we vertrokken, schreef Chantal over deze app op haar blog. Echt, zo’n handige app!

De meeste Nederlanders gaan naar Istrië op vakantie (dichtbij Italië). Dubrovnik is nog niet zo’n bekende vakantiebestemming. Wat is jullie indruk van Dubrovnik?

4 Thoughts on “Dubrovnik, het beginpunt van onze wandeltocht

  1. Wat ziet Dubrovnik er fijn uit! Ons hotel in Zagreb heette zo, maar Zagreb was niet zo leuk als dit. Haha.

  2. Pingback: 5x doen in Kroatië! | One Day Trip

  3. Pingback: Een roadtrip langs de Kroatische kust (en de Plitvice meren)! | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation