Een auto kopen in Chili • Hoe doe je dat?

Wat is het allermooiste dat jullie in Zuid Amerika hebben gezien?’. ‘Wat is jullie favoriete land in Zuid Amerika?’. Vragen die ons regelmatig zijn gesteld bij terugkomst in Nederland, maar waar we eigenlijk geen antwoord op konden geven. Elk land had wel iets bijzonders, elk land had wel iets dat ons heel erg aantrok. Maar het alle, aller-vetste dat wij hebben gedaan is met onze eigen auto het continent verkennen. Want echt, wat hebben wij een té geweldige tijd gehad in Zuid Amerika. Een droom die is uitgekomen en die al onze verwachtingen heeft overtroffen. Heb jij ook de droom om met je eigen auto door Zuid Amerika te trekken, maar twijfel je nog een beetje? Ik kan niets anders zeggen dan: DOEN! Echt waar. Je gaat een geweldig avontuur beleven.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, in Zuid Amerika een auto kopen? Ik zet de stappen voor je op een rijtje.

1. In welk land?

Zuid Amerika is groot, heel groot. Maar in welk land kan je nou het best een auto kopen? Het antwoord is Chili. Chili is het land in Zuid Amerika waar je als buitenlander een auto kan kopen om daar vervolgens mee de grens over te gaan. Je kunt uiteraard ook in andere Zuid Amerikaanse landen een auto kopen, maar ermee de grens overgaan is vervolgens een probleem.

2. Wat je als eerst moet doen: een RUT aanvragen.

Een RUT (staat voor Rol Único Tributario), wat te vergelijken is met ons Burgerservicenummer. Zonder een RUT kan je geen auto kopen, dus het aanvragen ervan is stap nummer één.

Je moet de RUT aanvragen bij de SII, oftewel de Servico de Impuestos Internos, dat je in vrijwel elk(e) stad(je) kan vinden. Even wat belangrijke info op een rijtje:

· het aanvraagformulier voor de RUT kan je krijgen bij de infobalie. Let erop dat je het formulier krijgt voor personen sin residencia en Chile, oftwel zonder vaste verblijfplaats in Chili. Op het formulier dien je een Chileens adres in te vullen. Hier kan je gewoon het adres van je hostel invullen. En ook belangrijk: je hebt twee exemplaren nodig!

· trek vervolgens een nummertje om de formulieren in te leveren. Hier zul je echter als snel vastlopen omdat je je RUT in moet vullen om een nummertje te krijgen. Hoe je dit oplost? Loop naar de beveiliger toe en vraag of hij zijn RUT in wil vullen.

· je ontvangt direct een A4-tje met je RUT erop. Het daadwerkelijke pasje kan je over een paar weken ophalen. Wij hebben dit echter pas aan het eind van onze reis gedaan, toen we weer terug in Chili waren. Het pasje heb je namelijk nodig bij de verkoop van de auto.

Let op!! Volgens nieuwe regelgeving heb je bij de aanvraag van je RUT een Chileen nodig die als garantie voor je moet tekenen. Dit dient bij de notaris te gebeuren. Wij hebben dit echter niet hoeven doen (we hebben de aanvraag in Valparaíso gedaan), terwijl het bij Duitse vrienden in Santiago wel noodzakelijk was. Een aantal maanden later hebben de nieuwe eigenaren van onze auto de aanvraag van hun RUT ook in Valparaíso gedaan, waar ook zij geen handtekening van een Chileen nodig hadden. Volgens de nieuwe regelgeving is het echter wel noodzakelijk, dus houd er rekening mee dat je een Chileen moet vinden die dit voor je wil doen.

3. Hoe vind ik een auto?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een geschikte auto te vinden. Ik bespreek er drie.

Advertenties in de krant

Veel (lokale) kranten hebben een bijlage met verkoopadvertenties, met een apart deel voor de autoadvertenties. Wij hebben hier wel even in gekeken, maar vonden het toch fijner om er een foto en aanvullende informatie bij te hebben.

Drivetheamericas.com

Op deze website worden voertuigen door (veelal) reizigers aangeboden. Het aanbod is opzich wel groot, maar het nadeel aan deze website vonden wij dat je 1. Een account aan moet maken voordat je überhaupt kan reageren en 2. Er weinig budgetvriendelijke auto’s (denk aan <$10.000,-) worden aangeboden.

Chileautos.cl

Wij zijn uiteindelijk voor deze website gegaan. Of naja, Paul dan. Ik heb niet zoveel verstand van auto’s dus liet hem het uitzoekwerk doen en ik volgde braaf. Op Chileautos.cl worden zowel auto’s van particulieren als auto’s van autobedrijven aangeboden. Wij hebben uiteindelijk een auto bij een autobedrijf gekocht. Paul zocht eerst op de website naar geschikte auto’s, waar we vervolgens naar gingen kijken bij het autobedrijf. En trouwens, je ziet in Chili niet echt autobedrijven zoals wij ze kennen. Wat je heel veel ziet is grote parkeerplekken, waar een verkoper een deel kan huren om zijn auto’s op aan te bieden. Wij hebben meerdere keren gekeken bij Parque Automotriz Bicentenario (in Santiago), maar hebben Billy uiteindelijk bij de buren gekocht.

4. Wat moet ik checken voordat ik de auto koop?

· de Padron (registro nacional de vehiculos motorizados), oftewel, het eigendomsbewijs. Hier staat op vermeld wie de huidige eigenaar is en heb je nodig om de auto op jouw naam te krijgen.

· Certificado de Anotaciones para vehiculos motorizados. Hierop staan de oud-eigenaren vermeld. Hoe je aan dit document komt? Indien je je auto bij een autobedrijf koopt, hebben zij hem vaak. Zo niet, dan kan je hem opvragen in een kopieerwinkel (een beetje vreemd).

· Permisio de Circulación. Dit is vergelijkbaar met onze wegenbelasting. Deze wordt twee keer per jaar betaald: voor 1 april en voor 1 oktober. Wij hadden het geluk dat die van ons net was betaald, we hebben Billy immers in november gekocht, maar check dus wel even goed of het al is betaald.

· Seguro Obligatorio. Dit is de verplichte verzekering. Een belangrijk puntje van aandacht is dat deze in Chili enkel de persoonlijke schade van derden dekt en dus níet de materiële schade, zoals wij gewend zijn. Nu vraag je je vast af wie dan de nieuwe ferrari betaalt als jij de schuldige bent bij een botsing? Het schijnt dat de rechter dan gaat bekijken hoeveel inkomen en vermogen je hebt en aan de hand daarvan bepaalt hoeveel ‘boete’ je moet betalen. Ook de Seguro Obligatorio wordt twee keer per jaar betaald, tegelijkertijd met de Permisio de Circulación. En maak je niet druk over de plek waar je je dan bevindt, want werkelijk overal zie je tenten staan waar je je Seguro Obligatoro en Permisio de Circulación kan verlengen. Alle Chilenen moet dit immers rond dezelfde periode doen.
Edit: de verzekering voor de overige landen (in ons geval Argentinië, Bolivia en Peru) regel je bijvoorbeeld bij warenhuis Falabella. Zo gepiept (en niet duur).

· Revisión Técnica. Dit is vergelijkbaar met onze APK, maar dan wat minder spannend. In die zin dat er absoluut niet zo strikt naar wordt gekeken als tijdens je APK. De Revisión Técnica dient jaarlijks te worden uitgevoerd. Op de voorruit is een sticker geplakt met daarop de datum tot wanneer de keuring geldig is.

5. Hoe gaat het kopen van de auto in zijn werk?

Nadat je hebt gecheckt of bovenstaande stukken aanwezig zijn, dan wel ervan op de hoogte bent dat een aantal van bovenstaande documenten verlengd dienen te worden, kan je overgaan tot de koop van de auto. Er zijn twee manieren om een auto te kopen: via een particulier of via een autobedrijf. Wij hebben Billy via een autobedrijf gekocht, maar aangezien wij hem zelf als particulier weer hebben verkocht, weet ik hoe beide manieren in zijn werk gaat.

Aankoop via een autobedrijf

In de meeste gevallen biedt het autobedrijf waar je de auto koopt, de service aan om voor jou al het papierwerk te regelen. Dit papierwerk bestaat uit:

· de notaris, waar het koopcontract wordt opgemaakt (± 25.000 Pesos)

· de Servicio de Registro Civil e Identificación, waar de overdracht van de auto wordt geregeld (± 25.000 Pesos)

Ook betaal je 1,5% overdrachtsbelasting en uiteraard een bedrag voor hun service (wij hebben hier een paar tientjes voor betaald).

Aankoop via een particulier

Indien je de auto via een particulier koopt, ga je samen met de verkoper naar de notaris om een contract op te laten stellen. Zij gaan hier vervolgens mee naar de Servicio de Registro Civil e Identificación om de overdracht te regelen. Na een aantal dagen (in ons geval drie werkdagen) later kan je het koopcontract ophalen bij het notariskantoor, zodat je het bewijs hebt dat jij de nieuwe eigenaar bent. De daadwerkelijke overdracht zal binnen een maand (naja, als ze niet aan het staken zijn dan) worden uitgevoerd. De status van de overdracht kan je checken op de website van de Servicio de Registro Civil e Identificación, super handig.

Ik weet het, het is heel veel informatie. Maar wel hele belangrijke informatie als je een auto wil kopen in Zuid Amerika. Heb je toch nog vragen? Stuur dan vooral een mailtje. We helpen je graag!

13 Thoughts on “Een auto kopen in Chili • Hoe doe je dat?

  1. Ik heb ook een RUT inderdaad, maar dan voor mijn werk 🙂 Gaat hier wel makkelijker trouwens, het enige wat ik nodig heb is mijn Colombiaanse ID-kaart. Ook hebben we een auto, maar waar mijn vriend die precies vandaan heeft weet ik niet. Autobedrijven hier zijn echt immens groot!

    • Linda on 12 mei 2016 at 09:54 said:

      Jij hebt dan zeker een RUT zoals de Colombianen zelf hebben? In Chili heet die een RUN.
      Haha, jaa vast. Niet zoals in Nederland he?

  2. Handige info! Al denk ik dat wij toch voor de bus zullen gaan, we willen wel met een tentje gaan kamperen in de zomer van Zuid-Amerika. Het lijkt me heel tof om met een eigen auto rond te cruisen, maar het kopen/verkopen lijkt me toch wel even wat gedoe en ook weer iets wat toch weer meer tijd kost dan je had gehoopt. Toch tof dat jullie hebben doorgezet!

    • Linda on 21 mei 2016 at 19:55 said:

      Heb ik iets gemist en gaan jullie naar Zuid Amerika?! Voor hoe lang?

      Het valt opzich nog wel mee hoeveel gedoe het kopen en verkopen is, wij hadden echter de pech dat we het middenin een staking wilden doen, en ja, dan ben je de pineut, haha. Het heeft daardoor inderdaad veel meer tijd gekost dan gepland. Maar zijn zo blij dat we hebben doorgezet! 🙂

  3. Super handig deze info. Ga ik zeker opslaan. Hadden jullie een auto waar je ook ik kon slapen? En misschien brutale vraag maar hoeveel was je kwijt voor de auto?

    • Linda on 23 mei 2016 at 12:47 said:

      Top, dankjewel! We konden helaas niet in de auto slapen, naja, kon wel, maar niet heel comfortabel. We wilden in eerste instantie wel een auto waar we in konden slapen, maar kwamen al snel tot de conclusie dat dat te prijzig zou worden. We hebben ons budget namelijk al twee keer verhoogd, haha. Ik stuur je even een mailtje… 🙂

  4. Pingback: Auto te koop in Chili! | One Day Trip

  5. Pingback: De mooiste natuur, de vriendelijkste mensen, het lekkerste eten…Zuid Amerika | One Day Trip

  6. Pingback: 5x Eten & Drinken in Santiago de Chile | One Day Trip

  7. Remi van Riet on 8 oktober 2019 at 14:12 said:

    Hi Linda! Kreeg jou blog/website door van een bekende omdat mijn vriendin en ik hetzelfde van plan zijn: een auto kopen in Chili voor een reis van 6+ maanden. Nu heb ik het één en ander al uitgezocht, maar zit nog een beetje met het betalen van de auto. Kun je me wellicht advies geven over hoe jullie dit gedaan hebben?

  8. Nick Rombouts on 20 oktober 2020 at 17:47 said:

    Halo!
    Een klein vraagje.
    Als ik alles geregeld heb en uiteindelijk een auto heb gekocht in Chili, maar ik wil daarmee richting Noord-Amerika rijden. Hoe gaat dit dan in zijn werk met de APK? Want als het een reis is van meerdere jaren kan je toch maar moeilijk snel eens terug naar chili om te keuren?
    Groetjes!
    Nick Rombouts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation