Een auto kopen in Chili • Wat is de status?

We zijn inmiddels al een ruime week in Chili. Op dag één hebben we nog niets ondernomen voor het kopen van een auto. Eerst maar even over de jetlag heen komen. Op dag twee zijn we bij een toeristenhokje na gaan vragen bij welke instantie we moeten zijn om een zogeheten RUT aan te vragen. Wat een RUT is?

Als je in Chili ´grote´ commerciële aankopen wil doen, zoals het kopen van een auto, heb je een RUT (Rol Unico Tributario) nodig. De super behulpzame meneer van het toeristenhokje zei echter dat de aanvraag nu moeilijk zal gaan, omdat de Registro Civil e Identificación (waar je een RUT aan moet vragen) op dit moment aan het staken is. Even serieus? Wel haalde hij de lokale krant voor ons, die volstaat met auto-advertenties, zodat we alvast konden kijken of er wat tussen stond.

Wat nu? Want zonder RUT kunnen we sowieso niet veel. We besloten om na drie nachten Santiago de Chile, met de bus naar de havenplaats Valparaíso te gaan. De benodigde instanties voor een RUT zitten daar ook, dus dat was geen probleem. Maar ja, hoe lang zal de staking nog duren?

We legden ons probleem voor bij het personeel van het hostel. Zij waren er echter van overtuigd dat toeristen geen RUT aan kunnen vragen (het is te vergelijken met een de Nederlandse BSN). Wij hielden echter vol dat volgens ervaringsdeskundigen, een RUT absoluut noodzakelijk is om met een Chileense auto de grens over te kunnen gaan. Volgens hen was het onmogelijk, wij hielden vol. Zo ging de eigenaar van het hostel op dag twee toch maar even checken wat er op internet over staat. En je raadt het al: wij hadden gelijk 🙂 Er is een RUT speciaal voor buitenlanders zonder vaste verblijfplaats, die nog gratis is ook (in tegenstelling tot de RUT voor Chilenen). We kwamen er ook nog eens achter dat er nog een andere instantie is waar je een RUT aan kan vragen. En zij waren niet aan het staken!

Inmiddels hadden we in het hostel de Belg Remi leren kennen, die goed Spaans spreekt. Hij was zo lief om de volgende dag met ons naar het desbetreffende kantoor te gaan. Het werd nogmaals bevestigd hoe ontzettend vriendelijk de Chilenen zijn. We werden heel vriendelijk te woord gestaan en voor we het wisten stonden we weer buiten op de stoep. Met RUT natuurlijk!

We volgende dag zijn we naar de plaats Viña del Mar gegaan (ligt naast Valparaíso), omdat daar veel autodealers zouden zitten. De dealers zaten er inderdaad, maar het aanbod van occasions was zeer minimaal. Na ook op het internet gezocht te hebben, kwamen we tot de conclusie dat het handiger is om terug naar Santiago te gaan (is maar 1,5 uur met de bus), waar het aanbod veel groter is.

En dat is wat we zo gaan doen. Onze tassen zijn ingepakt. Nu nog even wachten totdat de overheerlijke Empanada con Pollo (té lekker) bij het bakkertje in de straat klaar is, en dan op het naar het busstation!

8 Thoughts on “Een auto kopen in Chili • Wat is de status?

 1. Wat super fijn dat jullie een RUT geregeld hebben! Dat was wel eventjes een gedoe zo te lezen. Fijn om te merken dat de Chilenen zo leuk zijn!

  • Linda on 1 november 2015 at 02:23 said:

   Jaa, want we zagen al helemaal gebeuren dat het allemaal niet zou lukken.
   De Chilenen zijn echt zo ontzettend vriendelijk, echt heel fijn!

 2. Dat is dan al stap 1, super! Veel succes met de verdere zoektocht in Santiago!

 3. Succes, ben benieuwd welke auto het uiteindelijk wordt! Ach ja, en staken, dat doen ze in Zuid-Amerika regelmatig. Een paar maanden geleden was bijvoorbeeld het grondpersoneel in Argentinië aan het staken voor een paar uurtjes. Schijnen ze vaker te doen… Enige tip die ik kan geven is geduld hebben… 🙂

  • Linda on 2 november 2015 at 23:17 said:

   Stonden vandaag op het punt een auto te kopen, kwamen we erachter dat we toch bij Registro Civil moeten zijn om de auto op onze naam te zetten. En zij zijn nog steeds aan het staken. Lopen nu dus een soort van vast…
   Geen idee hoe lang de staking nog gaat duren…

 4. Pingback: Travel Tag: Mijn Mooiste Reisjaar | One Day Trip

 5. Pingback: Onze reis door Zuid Amerika • Week 2 | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation