Een bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen

Een voormalig concentratiekamp bezoeken. Het is zoiets indrukwekkends, zoiets naars. Maar ook iets dat je eigenlijk wel moét bezoeken. Omdat het iets is dat niet vergeten mag worden. Wij bezochten voormalig concentratiekamp Sachsenhausen, 35 kilometer buiten Berlijn.

Sachsenhausen was tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp en ligt net buiten Berlijn, in de stad Oranienburg. Het is in 1936 opgebouwd door gevangenen uit kampen elders in het land en het was het eerste nieuwe concentratiekamp onder het gezag van SS-Reichsfuhrer Heinrich Himmler. Na de oorlog richtte de Sovjet-geheime dienst er een interneringskamp op, waar voornamelijk lagere functionarissen van het naziregime vastzaten, totdat het kamp in 1950 werd gesloten.

Omdat foto’s vaak zoveel meer zeggen dan woorden…

Er is naar mijn mening geen discussie over mogelijk dat een voormalig concentratiekamp iets indrukwekkends is om te bezoeken. Bij Sachsenhausen had ik echter het gevoel dat het vooral draait om de musea die er gevestigd zijn en de verschillende exposities, in plaats van om het concentratiekamp zelf. Dat vind ik jammer. Het zou moeten gaan om het verschrikkelijke dat er in het verleden heeft plaatsgevonden en niet om de moderne architectuur die er later is neergezet. Los van dat is een bezoek aan Sachsenhausen iets waar je stil van wordt…

Praktische info

Je kunt Sachsenhausen dagelijks bezoeken van 8:30 tot 18:00 uur (van 15 oktober tot 14 maart van 8:30 tot 16:30 uur, en is op maandag onder andere het museum gesloten). Entree is gratis, maar voor een audiotour betaal je €3,-.

Sachsenhausen is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het centrum van Berlijn kan je de trein (RE5) of de S-Bahn (S1) naar Station Oranienburg nemen. Vanaf daar is het nog een kwartiertje lopen. Geen zin om te lopen? Dan kan je ook bus 804 nemen. Oh, en let er trouwens wel op dat je een geldig vervoersbewijs voor zone C hebt (kies in de ticketautomaat voor ABC).

Heb jij weleens een concentratiekamp bezocht?

16 Thoughts on “Een bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen

 1. Ik vind concentratiekampen altijd nare plaatsen om te bezoeken. Toch indrukwekkend. Jammer dat de musea de aandacht wegnamen!

 2. Interessant! Ik ben nooit in dit concentratiekamp geweest, maar heb wel 4 anderen bezocht waaronder Auschwitz-Birkenau. Zeer indrukwekkend vond ik.

  • Linda on 29 mei 2016 at 18:24 said:

   Auschwitz staat ook nog wel op m’n lijstje. Ik ben ook Theresienstadt in Tsjechie bezocht. Vond het heel indrukwekkend, al helemaal voor een meisje van toen 15 jaar…

   • Oh wat grappig! Daar ben ik ook geweest toen ik 15 was ongeveer. Met school toen gingen we op reis naar Praag en toen naar Theresienstadt. Was mijn eerste concentratiekamp en inderdaad behoorlijk heftig als je zo jong bent..

 3. Ik ben helaas nog nooit in een concentratiekamp geweest, maar ik zou wel heel graag willen. Het lijkt mij zo indrukwekkend, maar ook heel triest. Inderdaad iets dat je gewoon een keer gezien moet hebben. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  • Linda on 29 mei 2016 at 18:47 said:

   Het is ontzettend triest, en daarom vind ik het ook zo belangrijk om te bezoeken. Dat het niet vergeten wordt.

   Dankjewel! 🙂

 4. Wat indrukwekkend. Ik ben zelf nog niet eerder een een contentratiekamp geweest, maar wil er zeker nog een keer naar toe. Alleen al om het feit dat als je er bent, je er toch nog bewuster bij stil staat. Zeker iets dat niet vergeten mag worden.

 5. Ah, wat indrukwekkend en naar te gelijkertijd; het zet je aan het denken en je staat even stil bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen die ook onze opa’s en oma’s overleefden. Ik ben wel een keer naar een concentratiekamp in het buitenland geweest maar ook in NL (kamp Vught). Ik word er elke keer weer stil van…

  • Linda on 30 mei 2016 at 14:53 said:

   Ik heb nog nooit een concentratiekamp in Nederland bezocht. Weet eigenlijk niet waarom niet. Maar wil er absoluut nog wel één bezoeken…

 6. Onlangs heb ik het boek “De baby’s van Mauthausen” gelezen, over drie baby’s die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren zijn in een concentratiekamp, onder vreselijke omstandigheden. Een vreselijk heftig verhaal met een mooi einde gelukkig. Helaas is het einde voor heel veel mensen lang niet zo mooi geworden. Een concentratiekamp bezoeken is niet leuk maar wel belangrijk!

  • Linda on 30 mei 2016 at 14:51 said:

   Klinkt als een heel mooi maar heftig boek. Die ga ik onthouden.

   Helaas niet nee en daarom is het ook zo belangrijk om een concentratiekamp te bezoeken. Het blijft ook zo heftig als je bedenkt dat het nog maar zo kort geleden is…

 7. Carola on 13 september 2017 at 20:22 said:

  Wij zijn vorig jaar in Auswitschz en Birkenau geweest. Erg indrukwekkend en ongelooflijk wat daar allemaal gebeurd is. Pfff om stil can te worden. We zijn nu bezig met een tour door Duitsland. Gisteren Buchenwald gehad en morgen naar Oranienburg en Sachsenhausen. Dan veder naar Bergen Belsen, Breitenau, ravensbrück, Neuengamme en kamp langsgegaan Zwieberge. En idd het mag nooit of te nimmer vergeten worden.

  • Ik was afgelopen winter in Krakau en wilden graag Auschwitz bezoeken, maar hadden er helaas geen tijd voor. Het staat dus nog hoog op mijn lijstje. Moet ontzettend indrukwekkend zijn.
   Klinkt als een mooie reis! Heel bijzonder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation