Een dagtrip naar Tayrona Parque Nacional (Colombia)

Tayrona is een nationaal park dat ongeveer 35 km ten oosten van de kustplaats Santa Marta ligt. Je kunt ervoor kiezen om een nachtje (of een aantal) in het nationaal park te verblijven; in een luxe hotel of in één van de vele tentjes die er zijn opgezet, maar je kan er ook een dagtrip van maken. Wij kozen voor optie twee, vanaf het überchille Palomino…

De ingang van Tayrona (El Zaino) zit op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Palomino. De bussen gaan af en aan; ga in Palomino aan de hoofdweg staan en neem een willekeurige bus die in de riching van Santa Marta gaat. Het is wel handig om even bij de choof aan te geven dat je naar ingang El Zaino wil.

Bij aankomst in het bezoekerscentrum dien je eerst een kort filmpje over het nationaal park te bekijken. Na onze tickets te hebben gekocht, namen we rond 9:00 uur de bus omhoog, naar het beginpunt van de hike. Het is absoluut aan te raden dit busje te nemen (betaal je COP 3.500/€1 voor), want het is zonde van je energie om de geasfalteerde weg omhoog te lopen.De hike is heel afwisselend. Het eerste deel loop je over houten vlonders, waarna je trapsgewijs omhoog loopt totdat je aankomt bij het eerste uitkijkpunt over de zee. Hier staat ook een overkapping met bankjes, waar je even kan uitrusten.Vanaf dit uitkijktpunt ga je een stuk door de jungle. Helaas zat het weer bij ons niet mee, dus sommige stukken waren heel modderig. Maar gelukkig liet het zonnetje zich soms wel even zien.

Bij het volgende punt, Arrecifes, vind je meerdere campings waar je kunt overnachten. Verwacht niet teveel; in rijen zijn tenten opgezet en/of hangmatten opgehangen die je kan huren. Maar al helemaal met minder lekker weer, is conform ver te zoeken. Wij waren dan ook erg blij dat we ervoor hadden gekozen om niet in het nationaal park te overnachten.

Vanaf Arrecifes loop je een heel stuk over het strand. Dit is een fijne afwisseling met de dichte jungle van hiervoor. Aan het eind van het strand moesten we een rivier oversteken. Twee lokale jongens sleepten een kleine bootje heen en weer zodat de toeristen droog over konden. Wij kozen er, zoals vele anderen, echter voor om lopend de oversteek te maken. Schoenen uit, armen naar boven en gaan met die banaan.Onderweg kom je trouwens meerdere plekken tegen waar je een riviertje over moet steken. Al zal dit wel afhankelijk zijn van het weer. Maar houd er rekening mee dat de route niet overal even droog zal zijn.

Na ongeveer drie uur lopen, kwamen we rond 12:00 uur aan bij Cabo San Juan De Guia, het hoogtepunt van de hike. Hier vind je tevens de grootste, en populairste, camping van het nationaal park. Naast de nacht doorbrengen in één van de tentjes of hangmatten die klaar staan/hangen, kan je (als je op tijd hebt geboekt) ook slapen in één van de hangmatten op de mirador (uitkijkpunt). Erg comfortabel schijnt het overigens niet te zijn (beetje winderig).Na onder het genot van een kopje koffie van het prachtige uitzicht te hebben genoten, was het tijd om weer verder te lopen.
We wilden via Pueblito naar de andere uitgang (Calabazo) lopen, maar op het bordje aan het begin van het pad stond dat je uiterlijk om 13:00 uur aan dit deel van de hike moest beginnen (anders zou je niet op tijd bij de uitgang zijn). Aangezien wij er na 13:00 uur waren, hebben we het advies maar opgevolgd en zijn we dezelfde route terug gaan lopen.Ook op de terugweg moesten we de rivier oversteken. Dus wederom deden we onze hiking boots uit en begonnen we aan de oversteek. Totdat er heel hard werd geschreeuwd en gebaard dat we snel naar de rand moesten zwemmen. Maar waarom? Op de heenweg konden we ook gewoon te voet de oversteek maken. Bleek er een krokodil-achtige onze kant op te zwemmen. Oops. (Ik heb het beest niet gezien, maar ik ga er maar even van uit dat het een iets kleiner en iets minder gevaarlijk beest was dan een krokodil…)

Rond 16:00 uur waren we weer terug bij de ingang en de bus stond al klaar om terug naar Palomino te rijden.

Goed om te weten!

– zowel in Palomino als in Tayrona kan je niet pinnen. Zorg er dus voor dat je in Santa Marta voldoende geld hebt gepint. Vanaf Palomino kan je ook bij een local achterop de scooter naar een dorpje verderop gaan om te pinnen, maar in die week dat wij er waren zijn er meerdere (dodelijke) ongelukken gebeurd met toeristen. Ik zou zo’n ritje naar een pinautomaat dus even overslaan.
– Tayrona is dagelijks geopend van 8:00-17:00 uur. Je mag uiteraard wel in het park blijven om te overnachten, maar je kan na 17:00 uur het park niet meer verlaten.
Let op! Het park is één maand in het jaar gesloten, zo ook heel februari 2019.
entree is COP 44.500 (± €13) in het laagseizoen en COP 54.500 (± €16) in het hoogseizoen. Je mag hiervoor overigens zo lang als je wil in het park blijven. De locals betalen trouwens een tikkie minder, maar dat is niet zo gek.
– bezoek het park buiten het weekend; het schijnt er in het weekend namelijk erg druk te zijn met locals.
– vergeet je gele boekje inclusief Gele Koorts-stempel niet (is sinds 2017 verplicht)

Wat vond ik ervan?

Los van dat het weer niet echt meezat, vond ik het nationaal park een beetje tegenvallen. Het is er prachtig, maar de drukte (en wij waren er niet eens in het weekend) doet de schoonheid een beetje verdwijnen. Daar komt bij dat de campings die er zijn, volgepropt zijn met tentjes en hangmatten. Het is er te massaal geworden, waardoor je niet in alle rust van het prachtige park kan genieten. Er schijnt al een maximum aantal bezoekers per dag te zijn ingevoerd, maar als je het mij vraagt mag dit maximum wel naar beneden worden bijgesteld. Dan maar wat ruimer van tevoren je bezoek aan het nationaal park plannen.

Parque Nacional Tayrona: aanrader of niet?

Ja! Ondanks dat het park enigzins tegenviel, vind ik het wel absoluut een bezoek waard. Maar dan wel als dagtrip…

Heb jij Tayrona een keer bezocht? Zo ja, wat vond je ervan?

2 Thoughts on “Een dagtrip naar Tayrona Parque Nacional (Colombia)

  1. Pingback: Doen in (de omgeving van) Salento, Colombia | OneDayTrip

  2. Pingback: 3-weekse rondreis door Colombia | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation