Extrema Life! Een sociaal project in Brazilië…

Al vijf keer eerder is ze in Brazilië geweest. De eerste paar keren om vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis. Het weeshuis bestaat niet meer en de kindjes zijn inmiddels groot. Maar hen helemaal loslaten kan en wil ze niet. Mijn lieve vriendinnetje Galini zit op dit moment wederom in Brazilië, waar ze haar eigen sociaal project heeft opgestart dat zich erop richt (jonge) vrouwen te ondersteunen en te stimuleren om hun dromen na te jagen. Benieuwd naar haar verhaal? Ik heb haar geïnterviewd!

Stel jezelf kort even voor 🙂

Hi, ik ben Galini, 28 jaar oud en woon op dit moment voor zes maanden in Brazilië.

Wat heb je met Brazilië? 

Acht jaar geleden ben ik voor het eerst naar Brazilië gegaan om vrijwilligerswerk in een weeshuis te gaan doen. Hier heb ik mijn hart verloren aan de mensen, muziek, het eten, de mentaliteit en voornamelijk aan de kinders van het weeshuis.

In dit land heb ik geleerd dat je met het minimale, intens geluk kunt ervaren. En heb ik mijn eigen familie gecreëerd, niet van bloed maar mijn familie geboren vanuit liefde.

Wat doe je op dit moment in Brazilië?

Op dit moment heb ik een sociaal project voor vrouwen opgericht in het stadje Extrema. Het project van de dromen. Meerdere groepen van jonge meiden tot vrouwen van in de 50 jaar, volgen op dit moment de cursus. Een cursus van vijf bijeenkomsten die hen helpt hun zelfvertrouwen te laten groeien, negatieve mindset ombuigt in positieve en productieve gedachtes en hulpmiddelen biedt zoals actieplannen. Dit alles met het doel dat zij gaan geloven in hun droom en hem gaan realiseren.

Wat wil je met dit project bereiken?

Mijn doel met dit project is om iedereen een kans te bieden om te leven zoals zij willen leven. Iedereen die mee doet in dit project wil ik meegeven dat zij het waard zijn om te vechten voor wat zij willen in hun leven. En dat hoe groots de droom ook is, zij het kunnen bereiken.

Mijn droom hiermee is om als een soort olievlek vrouwen door heel Brazilië deze cursus te laten volgen. Een spoor achter te laten van krachtige, in zichzelf gelovende en positieve vrouwen die achter hun doel aangaan. En op deze manier de wereld net weer wat mooier en positiever te maken.

Hoe ben je op het idee van je project gekomen?

Mijn inspiratiebron zijn de prachtige kinderen (nu jong volwassenen) van het weeshuis. Na het sluiten van het weeshuis, stonden meerdere kinderen er weer alleen voor. Ondanks hun veelzijdige talenten en waanzinnig sterke karakters, zag ik dat er weinig stimulans en geloof van buitenaf was. Iets wat mij in en in triest maakte, omdat deze kinderen al zoveel hadden doorgemaakt en het daardoor alleen maar meer verdienden om een mooi leven tegemoet te gaan.

Daarom besloot ik m’n koffers te pakken in Nederland en weer voor langere tijd naar Brazilië te gaan. Wat ik precies wilde gaan doen, wist ik niet. Maar ik wist dat ik iets wilde doen. En zo is in Brazilië zelf, aan de hand van wat daar nodig is, het project van de dromen ontstaan.

Hoe heb je de start van het project aangepakt en waar ben je tegenaan gelopen? 

Tijdens het begin van het project ben ik voornamelijk opgelopen tegen de taal. Ik dacht dat ik wel aardig Portugees sprak, maar toen ik een projectplan ging schrijven, viel dat vies tegen. Gelukkig heb ik een groot netwerk opgebouwd in de afgelopen acht jaar. Via via ontmoette ik Amanda. Net afgestudeerde financieel managment student, die geen idee had wat zij wilde met haar leven behalve nooit gaan werken in de financiële wereld. Samen met haar heb ik het gehele project vormgegeven, het projectplan geschreven, pitches gehouden bij gemeente en andere instellingen en samen geven wij de cursus. Voor mij is zij de engel die uit de hemel kwam vallen. Met haar sterke gevoel voor taal maar ook vanwege haar ontzettend mooie, positieve mentaliteit.

En ja dan die corruptie hè. Daar loop je constant tegenaan, maar dat gebeurd sowieso, ook als je geen project op wilt starten.

Hoe waren de reacties van de locals?

De Extremenaren (hahaha, goede naam voor mensen uit Extrema) reageerden allemaal heel positief. Ik heb meerdere malen gehoord dat dit wel echt iets nieuws is, qua insteek. Focus op het positieve. Hulp bestaat hier voornamelijk voor mensen die al in de problemen zitten, en richt zich dan op hoe deze problemen te verminderen. Dus niet zozeer op preventief of stimulerend, waar ik bij mijn project wél de focus op leg.

Het fantastisch mooie van de locals was vooral alle hulp die ik kreeg. Zo kreeg ik een gratis woonplek aangeboden bij een dame die ik nauwelijks kende. En mag ik een waanzinnig mooie locatie gratis gebruiken om mijn cursus te geven.

Mijn insteek is altijd geweest: het project is niet mijn project maar moet een project zijn van Extrema. Het betrekken en betrokken voelen bij het project is voor mij een belangrijk, misschien wel het belangrijkste, aandachtspunt. Want als ik straks weg ben, zijn zij het die het door gaan zetten.

Hoe waren de reacties van de meisjes/vrouwen?

De reacties van de deelnemers zijn tot nu toe heel positief. Het samenkomen, het delen van ervaringen, de energieoefeningen, zelfontdekking en voorbeelden van andere mensen die hun droom al gerealiseerd hebben, zorgen er voor hen voor dat zij meer zelfvertrouwen creëren en durven te gaan denken aan het realiseren van hun droom. Vaak willen zij niet eens meer stoppen en participeren nog een paar keer in een andere groep.

Hoe lang ben je van plan in Brazilië te blijven?

Ik ga eind maart weer terug naar Nederland. Dit omdat ik niet langer in Brazilië mag blijven (tenzij ik trouw met een Braziliaan, dan is alles opgelost). En dan ga ik weer hard sparen voor een ticket terug, want dit project heeft zoveel potentie. Er is op dit moment zelfs een wachtlijst, dus het kan zeker iets gaan worden. En de kans om het groot te laten worden, die ga ik pakken. Op dit moment ben ik bezig met het werven van nieuwe trainers voor de cursus zodat er sowieso genoeg mensen zijn om het door te zetten als ik weer terug moet. Super spannend en waanzinnig leuk dit allemaal!

Is er een manier waarop mijn lezers jouw project kunnen steunen?

Jullie kunnen mij steunen door mijn blog te lezen! 🙂 Op dit moment ben ik bezig om alles zo te regelen dat als ik ga, de groepen doorgezet worden inclusief het werven van de meiden/vrouwen. Als ik dit allemaal op orde heb, dan wil ik via mijn blog geld inzamelen om het project draaiende te houden.

Wil je Galini en haar project blijven volgen en op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Neem dan een kijkje op haar blog: www.minhavida.nl!

6 Thoughts on “Extrema Life! Een sociaal project in Brazilië…

  1. Danielle on 29 februari 2016 at 17:33 said:

    Respect voor jou Galini! Wat een drive heb je… Super om te lezen hoe je geholpen wordt. Ik hoop dat je snel weer terug kan. Thanks Lin, voor het delen van dit interview. X

  2. Marijk Vissers on 1 maart 2016 at 13:24 said:

    prachtig project! zet het door en bijna zou ik zeggen “zoek een Braziliaan!”. Ik denk echter dat Nederland ook mensen heeft die je graag weer zien.
    Mooi initiatief dat zeker steun en navolging verdient.

  3. Haha trouwen met een Braziliaan dus! 😛 Maar even serieus: geweldig project en wat een drijfveer heb jij zeg! al zoveel bereikt op je 28e, én je geluk achterna gegaan, daar mag je trots op zijn!

  4. Pingback: 5x Wat ik zo fijn vind aan reizen | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation