Zonder gids hiken in de Colca Canyon. Kan dat?

Een heel groot voordeel van met eigen vervoer reizen, is dat je niet afhankelijk bent van tours en het openbaar vervoer. Althans, dat vind ik. Met een georganiseerd tripje Salar de Uyuni bezoeken, of een totaalpakket Machu Picchu zijn niet echt ons ding. Wij gaan liever zelf op ontdekking uit. En ookal lees je vaak vreemde verhalen op internet, de meeste activiteiten kan je gewoon op eigen houtje doen. Zo ook hiken in de Colca Canyon.

Is het heel stom dat ik eigenlijk niet wist wat een canyon precies is? Iedereen heeft natuurlijk wel van de Grand Canyon gehoord, maar ik ging er eigenlijk van uit dat het gewoon een gebergte is. En nee, ik ben niet blond. Tijdens een wandeling met de medewerker van de lodge waar wij een nachtje verbleven, werd mij duidelijk dat een canyon een kloof is. Oftewel, een door erosie diep uitgesleten rivierdal met hele steile rotswanden. En als we toch bezig zijn met leren: de naam Colca komt van de gaten die in de kloof te zien zijn. Deze werden door de Inca’s gebruikt om hun voedselvoorraad in op te slaan. Best interessant toch?

De Colca Canyon is heel indrukwekkend en een hike door het prachtige gebied is eigenlijk een must als je in Peru bent. Wij zijn van Arequipa, via Yanque, naar Cabanaconde gereden (in ± vier uur). En reis je niet met eigen vervoer, dan kan je ook gewoon de bus nemen. Tijdens onze reis vonden we het wel altijd belangrijk om Billy, onze auto, ergens veilig te parkeren. Al helemaal omdat hij een Chileens kenteken had, en Chilenen jammergenoeg niet zo populair zijn bij hun buren. Waar we Billy in Cabanaconde hebben geparkeerd? Bij het politiebureau.

– “Sir, can we park our car here?”
× “Yes, no problem. If you want you can give us something, to thank us.”  

Het blijven Zuid Amerikanen hè… Maar geen probleem. Billy staat veilig en meneer de politieagent kan weer een biertje drinken.

Er zijn twee opties wat betreft de hike (als je wil starten en eindigen in Cabanaconde en niet te lang wil gaan):
1. Cabanaconde → Sangalle → San Juan de Chucco → Cabanaconde (of andersom, uiteraard)
2. Cabanaconde → Sangalle → Cabanaconde

Wij houden echt van hiken, maar omdat we Billy liever niet meerdere dagen ergens wilden laten staan, kozen we voor optie twee. Ik had op internet al gelezen dat je over de heenweg (de canyon in, dus bergafwaarts) ongeveer 2,5 uur doet en over de terugweg een uurtje langer. Volgens meneer de politieagent zouden we over de heenweg ongeveer zeven uur doen en over de terugweg tien. Ik ging toch liever uit van de ervaring van andere reizigers en je kan al raden wie er gelijk had 😉

Het begin van de hike naar Sangalle kan even moeilijk te vinden zijn, maar na wat aanwijzingen van de politieman kwamen we op het goede pad terecht. Het dorpje Sangalle zie je al snel liggen. Alhoewel, dorpje, meer dan een paar hutjes is het niet. Maar ookal lijkt het dichtbij, de zigzag weggetjes zorgen ervoor dat je er toch ruim twee uur over doet. Maar dat is alles behalve een straf, want de Colca Canyon is echt ontzettend indrukwekkend.

In Sangalle vind je vijf lodges. En ookal dragen ze bijna allemaal de naam ‘lodge’, je moet er niet veel meer van verwachten dan simpele hutjes waar soms zelfs een raam ontbreekt. Wij gingen voor Oasis Paraíso Lodge, waar we voor 25 Sol (€6,-) een prima hutje, inclusief raam, hadden. En je hoeft niet hele voorraden voedsel mee te nemen (uiteraard wel genoeg flessen water voor de heen- én terugweg), want in de lodge serveren ze voor een klein prijsje zowel lunch als avondeten. Wat wel lichtelijk een teleurstelling was, is dat ze overal zeggen dat ze van die natuurlijke springs hebben, maar het meer wegheeft van een shabby buitenzwembad. Lekker verkoelend is het wel.

Praktische tips

• zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt
• neem hike voedsel mee, zoals pinda’s, bananen en mueslirepen
• neem zwemkleding mee!
• neem verder niet teveel spullen mee. Wij hadden met z’n tweeën één kleine backpack bij ons, met schoon ondergoed, zwemkleding, slippers, een schoon t-shirt, schone/droge sokken, fleecevest en reishanddoeken.
• zorg ervoor dat je de volgende dag weer optijd vertrekt, want het is alles behalve relaxed om in de brandende zon een paar uur bergopwaarts te lopen.

Wat heeft jouw voorkeur? Een georganiseerde trip of zelf op pad gaan?

Benieuwd of je met eigen vervoer naar Machu Picchu kan? Lees dan dit artikel even door 🙂

5 Thoughts on “Zonder gids hiken in de Colca Canyon. Kan dat?

 1. Daar hiken kan inderdaad prima zonder gids. En wat is het er mooi! Fijn om met je bericht even teruggevoerd te worden.

 2. Super artikel! Nog een paar vraagjes! Is het makkelijk om met de auto te rijden in Peru? Is het mogelijk om optie 2 in 2 dagen tijd te doen? Hebben jullie de backpacks in de auto gelaten?
  Groetjes,
  Evy

  • Linda on 27 januari 2017 at 16:22 said:

   Dankjewel!

   In Peru kan je opzich prima rijden. Houd er wel rekening mee dat je op sommige plekken (smalle, onverharde wegen) extra voorzichtig moet zijn. Het is ook goed om te weten dat de Peruanen niet de beste chauffeurs zijn.

   We lieten al onze spullen in de auto, behalve geld, belangrijke papieren en de camera.

   Zover ik weet kan je optie 2 ook prima in twee dagen doen. Over het stuk Cabanaconde-Sangalle doe je ongeveer 2,5 uur, Sangalle-San Juan de Chucco een ruime uur en San Juan de Chucco-Cabanaconde ruim 2 uur.

 3. Pingback: Slapen in de Colca Canyon in Peru | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation