Lovely Ljubljana

Ljubljana, wat ben je fijn, wat ben je knus, wat ben je gezellig. In de zomer van 2012 heb ik drie weken in Ljubljana mogen studeren en wonen. Wat was dat een geweldige tijd. Ljubljana is niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij een stedentrip, maar het is zo’n fijne stad! Het is de hoofdstad van Slovenië, maar het heeft, onder andere door de grootte, helemaal geen stads karakter. Daar komt bij dat het stadscentrum autovrij is. Top!

Het middelpunt van het stadscentrum is het Prešernov plein, met de Franciscaanse kerk en driedubbele brug Tromostovje. Dit is een goed beginpunt om de stad te verkennen.

Vanaf het plein zie je het al liggen: Ljubljanski Grad (kasteel van Ljubljana). Het is even een klim, maar dan heb je wel prachtig uitzicht. En op de weg naar de top kom je langs leuke straatjes.

Ben je weer beneden en houd je van taart? Ga dan een taartje eten bij Lolita. Delicious!

Een hele leuke manier om de stad te leren kennen, is met de fiets. Je kan dan de prachtige gebouwen bekijken en de leuke wijkjes bezoeken. Ga vooral even naar de straatjes rondom Trubarjeva cesta, waar je heel veel leuke zaakjes kan vinden. Fiets ook even langs stadspark Tivoli!

Eén van mijn favoriete eettentjes in Ljubljana is Da Bu Da, een Asiatisch restaurant waar je heerlijk kan eten!

Een absolute aanrader voor in de avond is Metelkova. Het is, zoals ze het zelf noemen, een autonoom cultureel centrum in het voormalig Sloveens hoofdkwartier van het nationaal Jugoslavisch leger. Ziet er heel vet uit.

En, lijkt het je wat? Een stedentrip naar Ljubljana?

11 Thoughts on “Lovely Ljubljana

 1. Wauw, lijkt me een geweldige stad. Wat een prachtige foto’s! Zou er wel eens heen willen. Hoe is de keuken daar voor een vegetariër?

  • Linda on 30 april 2015 at 16:02 said:

   Dankjewel! Het is zo’n fijne stad! Jammer dat je bijna nooit iemand hoort die erheen gaat.

   Goede vraag. Toen ik er was at ik namelijk gewoon vlees. Nu ben ik geen vegetarier, maar in een restaurant bestel ik eigenlijk nooit vlees en kook het ook nooit zelf. Slovenie is wel sowieso minder bourgondisch dan andere Oost-Europese landen.

 2. Ljubljana lijkt me leuk! De stad staat dan ook zeker op mijn wishlist. Ik kan nog wel maandenlang door Europa reizen, zoveel moois te ontdekken!

 3. Linda on 4 mei 2015 at 09:42 said:

  Echt he?! Europa heeft zoveel prachtige steden!

 4. Wat een mooie foto’s, ik zou er dolgraag eens heen willen!

 5. sharyn on 7 mei 2015 at 20:52 said:

  Mooie foto ’s zeg!!

 6. Pingback: Een roadtrip langs de Kroatische kust (en de Plitvice meren)! | One Day Trip

 7. Pingback: Europa ontdekken met de trein! | One Day Trip

 8. Pingback: Adembenemend mooie hike in Bosnië | OneDayTrip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation