Met eigen vervoer naar Machu Picchu. Kan dat?

highlight van Peru is natuurlijk Machu Picchu. Een bezoek hieraan mag je eigenlijk niet overslaan als je in Peru bent. Het liefst wilden wij er natuurlijk wel met onze eigen auto naartoe. Maar kan dat eigenlijk wel? Gaat er überhaupt een weg naartoe? En kunnen we Billy ergens veilig parkeren? Op internet konden we hier vrijwel geen informatie over vinden, maar gelukkig wist de eigenaresse van het hostel in Cusco ons het nodige te vertellen.

Het anwoord is: Ja! Je kunt met de auto naar Machu Picchu. Of in ieder geval, dichtbij Machu Picchu komen. Hoe? Dat ga ik je vertellen.

Een logisch vertrekpunt voor een bezoek aan Machu Picchu is Cusco. Vanaf hier gaat er een geasfalteerde weg naar het dorpje Santa Maria. Dit is een rit van ± 200 km, maar vergis je niet, want een groot deel van de route bestaat uit kringelwegen door de bergen. Wij hebben dit stuk niet in één keer afgelegd, maar een tussenstop gemaakt in het dorpje Ollantaytambo (aanrader!). In totaal doe je ongeveer vier uur over dit stuk (ruim 1,5 uur over het eerste stuk en ruim twee uur over het tweede stuk).

Op een gegeven moment rijd je zo hoog, dat je door de wolken gaat. Op onderstaande foto viel het nog erg mee, maar op sommige stukken moesten we echt stapvoets rijden, omdat we amper zicht hadden…

Maar dan komt het spannende stuk: de weg naar het dorpje Santa Theresa. Het is maar een heel klein stukje, nog geen 25 km, maar wel een spannend stukje. Het bestaat namelijk uit een smal, kringelig, onverhard weggetje, dwars door de bergen. Met een afgrondje hier en daar. En gelukkig zat het weer mee, want als het hard en lang heeft geregend, sluiten ze de weg af omdat het gewoonweg te gevaarlijk is.

Na een klein uurtje kwamen we aan in Santa Theresa, waar we op zoek gingen naar een plek waar we Billy veilig konden achterlaten. We vonden een camping, waar we Billy voor 10 Sol (± €2,50) per nacht konden parkeren. Top! Na ons omgekleed te hebben en onze tassen te hebben gepakt, zijn we naar het centrale plein gelopen, om een taxi naar het dorpje Hidroelectrica te nemen. Dit is een ritje van 20 minuutjes, waar je 4 Sol (± €1,-) per persoon voor betaalt.

Hidroelectrica is de plek waar je de trein naar Aguas Calientes (ook wel Machu Picchu Pueblo genoemd) kan nemen. Erg goedkoop is deze trein echter niet. Voor het ritje van een half uurtje betaal je namelijk $25,-. Zoals zoveel reizigers kozen wij daarom voor de goedkopere optie: lopen! En dat is echt prima te doen. Twee uur loop je over een vlak pad, langs te spoor. Verdwalen is dus onmogelijk.

Met je auto helemaal naar Aguas Calientes gaan is onmogelijk, aangezien er geen weg is. De reden dat we Billy in Santa Theresa hebben geparkeerd en niet in Hidroelectrica, is omdat er in Hidroelectrica verder helemaal niets is, en dus ook geen plek om je auto veilig te parkeren. Maar je kunt in ieder geval een heel stuk komen!

Wel even een tip: check, voordat je naar Santa Theresa gaat rijden, of de weg wel open is. Zou een beetje jammer zijn als je rechtsomkeer moet maken…

En was je van plan om met je fiets naar Auguas Calientes te gaan (you never know…)? Dan moet ik je helaas teleurstellen. Het is namelijk verboden om langs het spoor te fietsen. Wat uiteraard begrijpelijk is…

Ben jij naar Machu Picchu geweest? Zo ja, ging je voor de dure trein, of koos je voor een goedkopere optie?

2 Thoughts on “Met eigen vervoer naar Machu Picchu. Kan dat?

  1. Pingback: Onze reis door Zuid Amerika • Week 17 | One Day Trip

  2. Pingback: Zonder gids hiken in de Colca Canyon. Kan dat? | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation