Onze reis door Zuid Amerika • Week 8

Deze week zouden we dan eindelijk naar Argentinië gaan. Het was echter spannend of het zou lukken of niet. Wat denk jij?

Maandag 7 december

Vandaag hebben we echt helemaal niets gedaan. Ik voelde me echt niet lekker en ook Paul was nog niet helemaal fit. Maar gelukkig zaten we op een relaxte camping, met een grote supermarkt om de hoek, dus een prima plek om goed uit te zieken.

Dinsdag 8 december

Nog een hele dag niets doen zagen we niet echt zitten, dus vandaag zijn we naar het populaire Pucón gereden (lag 26 km verderop). Wat waren we blij dat we niet daar op de camping stonden, want wat was het er toeristisch. Wel heel mooi hoor, met allemaal houten huisjes en uitzicht op Vulcán Villaricca, maar het deed ons iets teveel aan een skioord denken.

Woensdag 9 december

Paul en Linda en tenten, het is wat. De eerste tent bleek uiteindelijk te kort voor Paul, dus we moesten een andere kopen. Tent nummer twee was echter ook geen succes, want de binnentent bestond enkel uit gaas (behalve de vloer dan), wat echt te koud is voor nachten waarin het +- 5 graden is. Op zoek naar tent nummer drie. En geloof me, het is hier in Chili een hele opgave om een tent te vinden die lang genoeg is voor iemand van 1,94 meter. Gisteren zagen we dat er in Pucón ook een Zolkan winkel zit (waar we tent #2 hebben gekocht), dus eerst weer even daarheen om de tent om te ruilen. Het is gelukt, al houdt het qua lengte niet over.

Vandaag moesten we naar de stad Osorno om dollars te halen voor in Argentinië. Waarom? De Argentijnse Peso wordt kunstmatig hoog gehouden. Er is hierdoor een blue market ontstaan, waarop je voor $1,- meer Argentijnse pesos krijgt dan wanneer je geld pint. Maar! Eergisteren las ik toevallig op Nu.nl dat de nieuwe president wil stoppen met het kunstmatig hooghouden van de Pesos, dus wie weet, misschien hebben we die Dollars helemaal niet meer nodig, haha. Maar goed, dat wisten we op 9 december nog niet. Toen we in Osorno aankwamen waren de banken echter al dicht. Dus op zoek naar een camping, de Dollars komen morgen wel.

We hadden op de kaart gezien dat er een gemeentecamping is, dus dat moet geen probleem zijn. Komen we daar aan, zegt het meisje bij de receptie dat het in de maand december alleen open is voor groepen. Even serieus? Die hele camping was leeg! En de volgende camping zat een heel stuk verder. Ik ga het nog een keer heel lief vragen, dacht ik. Het meisje bracht me naar de beheerder. Hij vond het goed, als we maar voor 9:00 uur weg waren, want dan zou een grote groep komen. En hoeveel we moesten betalen? Nada! Top, fix ik even 🙂

Donderdag 10 december

Wat is je dag heerlijk lang als je vroeg opstaat! Slapen is m’n hobby, dus je begrijpt dat ik niet vaak vroeg opsta, maar dit was toch wel best fijn. Let’s go to the bank! Na zeker een half uur te hebben gewacht voordat ons nummertje op het schermpje verscheen, waren we dan eindelijk aan de beurt. ‘Je moet hier een rekening hebben lopen om dollars te kunnen kopen.‘ Uhh, pardon? Je gaat me toch niet vertellen dat we voor janl*l hebben gewacht? Maar gelukkig, de lieve vrouw achter de balie maakte graag een uitzondering voor ons 🙂 Argentina, here we come!

Voordat we naar Argentinië gingen, wilden we nog naar één nationaal park, wat Puyehue werd. Bij aankomst werd ons verteld dat er allemaal korte hikes waren, naar watervallen en uitkijkpunten op de vulkaan. Hmm, beetje jammer, want wij wilden eigenlijk een lange hike doen. De wandelingen naar de watervallen hebben we meteen na aankomst gedaan. We kijken wel of we de laatste twee morgen doen of overslaan.

Vrijdag 11 december

We waren zó dicht bij Argentinië, dat we niet wilden wachten om erheen te gaan, dus let’s go!

Paul: ‘Hé, daar heb je Nate!’ (Nate is een Amerikaanse jongen die we 1.000 km terug in Altos de Lircay hebben ontmoet)

Linda: ‘We zagen je tent al op de camping staan!

Nate: ‘Maar mijn tent staat niet op de camping.’

Toelichting: wij zagen dus een tent op de camping staan, welke Paul herkende als die van Nate. Komt hij op een gegeven moment nog aanlopen ook. Het geniale is echter dat die tent niet eens van hem was. Zó toevallig.

Nate had de vulkaan dicht bij de camping beklommen. Dat kon dus wél. Paul overwoog om nog een nachtje te blijven, zodat we de hike alsnog konden doen. Ik kon niet wachten om naar Argentinie gaan, dus zo geschiedde.

De grensovergang bestond uit twee delen: een stempel voor ons en een stempel voor Billy Bob. De eerste stempels waren geen probleem, die voor Billy wel.

Douanebeambte: ‘Je naam staat niet in het systeem als de eigenaar.

Wij: ‘Nee, maar hier zijn alle papieren, het is alleen nog niet verwerkt door de staking.’

Douanebeambte: ‘Zolang je naam niet in het systeem staat, kan je de grens niet over.’

Pff, waarom gaat het zo moeizaam? Naja, niets aan te doen. Laten we terug naar de camping gaan (een paar minuutjes rijden), Nate oppikken, zodat hij met ons mee kan rijden naar het stadje Puerto Varas, waar wij navraag wilden doen over de status van de overdracht van de auto. Nate had inmiddels echter de Amerikaanse Kate (ja, echt waar) ontmoet, waarmee hij samen naar Puerto Varas zou gaan. Na wat ruimte gemaakt te hebben, hadden we plek voor hen beiden. Op naar Puerto Varas!

Regen! De eerste keer regen tijdens deze reis. Kamperen is dan natuurlijk niet echt comfortabel, dus zijn we met z’n vieren naar een hostel gegaan, waar Nate ’s avonds heerlijk voor ons heeft gekookt. En zo af en toe in een echt bed slapen is ook wel erg lekker.

Zaterdag 12 december

Nog steeds regen, pff. Wat gaan we doen? In de buurt van Puerto Varas ligt nationaal park Petrohué, dus laten we daarheen gaan en afhankelijk van het weer besluiten of we gaan hiken of niet. Het hiken werd hem niet, wel hebben we Saltos de Petrohué (watervallen) bezocht.

En aangezien de regen niet ophield, hebben we voor die nacht een kamer in een guesthouse geboekt.

Zondag 13 december

Het is droog! Laten we dan naar het dorpje Cochamó gaan, waar vandaan je naar de Yosemite van Chili (zoals het wordt genoemd) kan hiken. Voor we het wisten was echter weer begonnen met regenen. Oke, maakt hiet uit, we gaan gewoon. We zullen voornamelijk door het bos lopen, dus komt goed. Nou, op een gegeven moment werden we gek van de regen. En de paden waren zo ontzettend modderig. Daar komt bij dat we heel weinig uitzicht hadden.

Dus of de hike zelf leuk was? Niet bepaald. Maar de volgende dag zouden we beloond worden. Dat lezen jullie in de volgende update… 🙂

Niets missen van onze reis door Zuid Amerika? Volg One Day Trip op Facebook en Instagram!

4 Thoughts on “Onze reis door Zuid Amerika • Week 8

 1. Pff wat irritant dat jullie de grens niet over konden zeg. Echt weer van die onzinregeltjes waar je je dan maar bij neer moet leggen… Hopelijk gaat het dan toch snel wél gebeuren! Gelukkig nieuwjaar trouwens! 😀

  • Linda on 4 januari 2016 at 01:48 said:

   Jaa, maar uiteindelijk bleek er iets te missen. Komt over twee updates (volgens mij).

   Dankjewel, jij ook!!

 2. Elien on 23 januari 2016 at 12:46 said:

  Hoi,

  tijdens het googlen ben ik op jullie site gebotst 🙂
  Wij vertrekken binnenkort ook richting zuid-amerika (colombia, equador, bolivia, peru, chili, argentinie) en twijfelen heel erg of we wel of geen tent zouden meenemen.

  Ik lees dat jullie een tent gekocht hebben in chili? was dit een gemakkelijke opdracht of hebben jullie lang moeten zoeken naar degelijk materiaal en wat was de kostprijs als ik mag vragen? En is dit ook mogelijk om in de andere landen een tent te kopen?

  onze voornaamste reden was ook om de kostprijs te drukken van de hostels omdat we gehoord hadden dat dit behoorlijk duur is in zuid-amerika?

  alvast bedankt en veel plezier verder!
  Groetjes,
  Elien

  • Linda on 23 januari 2016 at 16:25 said:

   Hai Elien!

   Wat leuk dat je op m’n blog terecht bent gekomen!

   Ik zou absoluut adviseren om in Chili en Argentinië te kamperen. We zitten nu in Bolivia, hier hebben we nog geen campings gezien en hetzelfde zal denk ik het geval zijn in Peru. Wat betreft Ecuador en Colombia durf ik het niet te zeggen, maar ik gok hetzelfde als in Bolivia en Peru.

   En ja, accomodatie in Zuit Amerika is best duur. Iedereen zegt toch altijd dat Bolivia zo goedkoop is? Nou, wij hebben nog niet goedkoop geslapen (denk aan: goedkoper dan €20,-. In Uyuni was $40,- het goedkoopste wat we konden vinden).

   Wat betreft een tent kopen: ik weet niet hoe lang jullie zijn? Het is namelijk best moeilijk om een (betaalbare) tent te vinden die lang genoeg is. Wij hebben in totaal drie tenten gekocht. De eerste was €35,-, de laatste €130,-. De eerste twee waren of te kort of te slecht. Waar willen jullie een tent gaan kopen? Wij hebben hem in Chili gekocht. Een tip is om hem niet in van die doe-het-zelf zaken te kopen. Je kan bij winkels als Doite, Andesgear en Zolkan te kijken. Maar heb je thuis een goede, compacte tent, dan zou ik die zeker meenemen!

   Als je nog meer vragen hebt, kan je me altijd mailen!

   Succes met de voorbereidingen!

   Groetjes, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation