Op reis naar Zuid-Afrika • Marlou vertelt

Marlou en haar vriend Rick maakten afgelopen mei een rondreis door Zuid-Afrika. Ze huurden een auto en hebben daarmee het oosten van het land (en Swaziland!) ontdekt. Ontzettend benieuwd naar hoe hun reis is geweest, maar ook omdat Zuid-Afrika op mijn wishlist staat, stelde ik Marlou een aantal vragen.

Vertel, waarom Zuid-Afrika?

Als kind droomde ik er al van om op safari te gaan en al die dieren die ik zag bij Cartoon Express (met Anniko van Santen) in het echt te zien. Mijn vriend wist dat ik daar altijd al heen heb gewild en stelde voor om onze volgende reis daar naartoe te laten gaan. We ontdekten al snel dat je ontzettend veel kunt doen en zien in Zuid-Afrika, maar wij besloten deze reis vooral veel safari’s te gaan doen.

Hoe zag jullie reis eruit?

We zijn iets meer dan twee weken weggeweest. Omdat we er maar relatief kort heen gingen, hebben we van tevoren een route uitgestippeld in het oosten van Zuid-Afrika.

Johannesburg → binnenlandse vlucht naar Nelspruit, waar we de huurauto hebben opgehaald (twee nachten) → Krugerpark (twee nachten) → Hlana National Park in Swaziland (twee nachten) → Hluhluwe-Imforlozi park in Zuid Afrika (twee nachten) → St. Lucia (drie nachten) → Bergville, Drakensberg (vier nachten) → Pretoria (één nachtje) → Johannesburg, waar we de huurauto weer hebben ingeleverd

Mijn vriend en ik hebben eerder een reis door China gemaakt en daar hebben wij altijd in budgetaccomodaties geslapen. Nu we allebei werken, vonden we dat we ons wel overnachtingsplekken konden veroorloven waar ook ontbijt wordt geserveerd 😉

→ Nelspruit:  La Roca Guesthouse. Er waren meerdere kamers op hun terrein en het terras had een prachtig uitzicht op de heuvels van Nelspruit.
→ Het Krugerpark: het Krugerpark is net zo groot als Nederland en er zijn dan ook heel veel overnachtingsparken, inclusief campings. We hebben in het Krugerpark in twee verschillende parken geslapen, in Skukuza en Berg en Dal. Wij bleven er maar twee nachten, maar dat hadden er makkelijk twee weken kunnen zijn. Genoeg te zien daar.
→ Swaziland: Ndlovu Camp in Hlane National Park. Hier zou de Big Five te zien zou zijn en het park lag op onze route. Wat we ervan vonden lees je verderop 🙂
→ Hluhluwe: we sliepen in het dichtbij gelegen Zululand Safari Lodge. Deze lodge viel helaas een beetje tegen. De huisjes waren heel mooi, maar het buffet en de service waren wat minder.
→ St. Lucia:  luxe lodge Kwalucia, bij een Belgische en haar Spaanse man. Zeker een aanrader.
→ Drakensbergen: resort Cavern. Gelukkig niet zo’n resort zoals we die kennen in Turkije, maar het was een groot hotel met veel kamers verspreid over het terrein.

In hoeverre hebben jullie je reis van tevoren gepland en geboekt?

We hebben van tevoren alle overnachtingen gepland en geboekt omdat we er maar een korte tijd konden zijn en we er zo veel mogelijk uit wilden halen. Ook zagen we dat de overnachtingen in de parken snel volgeboekt waren, dus wilden we een huisje naar onze voorkeur, dan moesten we wel op tijd boeken. Ook het huren van de auto is vooraf geregeld, het duurde al lang genoeg daar aan de balie dus ik was blij dat we dat hadden gedaan. Zo weet je ook zeker dat je de auto van je voorkeur kunt krijgen. Wij wilden namelijk een auto met genoeg ruimte in de kofferbak voor de bagage. Zuid-Afrika wordt vaak in één adem genoemd met veelvoorkomende criminaliteit, dus het leek ons verstandig dat onze bagage niet zichtbaar zou zijn in de auto. De excursies hebben we niet vooraf geboekt, maar wel van tevoren bedacht welke we wilden doen. Bij de overnachtingen in St. Lucia kon je een packagedeal kiezen inclusief twee excursies, dit waren erg leuke excursies en dus die hebben we wel vooraf geboekt.

Wat is de mooiste plek waar jullie hebben geslapen?

De mooiste plek vond ik in Swaziland. Het park (Ndlovu Camp) was vrij simpel opgezet vergeleken met het Krugerpark. We mochten onder geen beding onze auto uit, maar we moesten wel even zelf het hek van het kamp openmaken. Dat was wel heel grappig, een beetje panisch om je heen kijken en dan snel de auto uit, hek open, auto erdoor en snel weer dicht. Het was trouwens ook het enige hek, want de rest van de omheining bestond uit prikkeldraad (weliswaar met stroom). Maar ik denk niet dat dat een neushoorn, olifant of nijlpaard had tegengehouden hoor. En zeker niet de krokodillen die er makkelijk onderdoor konden. Het huisje was ook heel mooi. Er was geen elektriciteit en dat had zo z’n charme, want ’s avonds gebruikte je olielampen en kaarsen voor licht in het huisje. In bed hoorde je de leeuwen brullen, dat was echt heel gaaf. Gelukkig wisten we dat de leeuwen een eigen afgesloten deel hadden in het park en ze ver weg waren van de huisjes. Maar ondanks die afstand was het gebrul zo hard dat je dacht dat ze naast je huisje stonden! Aan de andere kant van het prikkeldraad lag een grote waterpoel waar de dieren een paar keer per dag uit kwamen drinken. Vanuit loungestoelen konden we dus vanuit het park wachten tot er vanzelf neushoorns, nijlpaarden, olifanten en nog veel meer dieren langskwamen. Wat ook echt heel mooi was, dat waren de Drakensbergen. Die natuur is zo overweldigend dat ik er uren naar kon kijken.

Wat was het mooiste moment van jullie reis?

Ik denk dat één van de mooiste momenten ook in het park in Swaziland was. We kozen ervoor om in de ochtend een gamedrive naar de neushoorns te doen, waar we er een aantal hebben gezien. In de middag besloten we niks te doen en in een paar stoelen bij de waterpoel te gaan zitten en een boekje te lezen. Totdat er rond 16:00 uur een stuk of acht neushoorns kwamen aangelopen! Ze liepen rondom de poel om vervolgens aan onze kant te gaan luieren in de modder. Het was echt heel mooi om te zien en we hoefden er niet eens een drive voor te boeken!

Wat is volgens jou typisch Zuid-Afrikaans?

Als je op Johannesburg landt, merk je gelijk wat typische dingen. Toen wij aankwamen kwam iemand ons gelijk (een beetje opdringerig) helpen met de koffers. We verwachtten natuurlijk dat hij fooi zou willen krijgen, maar we hadden nog niet gepind en dus geen Rand bij ons. Hij was not amused toen we hem dit vertelden en hij droop geïrriteerd af. Houd dus altijd kleingeld bij je, want voor veel dingen (ober, pompbediende, parkeerwachter, gids) wordt verwacht dat je fooi geeft. Het is wat aftasten hoeveel Rand gangbaar is, maar het mooie is dat, wat je ook geeft, ze je altijd uitgebreid bedanken.

Ook werd ons algauw duidelijk dat de manier van groeten wat anders is dan bij ons. Je wordt begroet met “Hello, how are you?”, waarop je antwoordt met  “I’m fine/good, how are you?”. Je krijgt dan (standaard) terug: “I’m fine, thank you”. En dan begint het gesprek. Dit gebeurt bij álles, de parkeerwachter, de persoon achter het loket, de pompbediende, bij de kassa, de ober in het restaurant en ook toen we bij het museum in Pretoria om de zoveel meter een nieuwe gids kregen, moesten we iedereen zo groeten.

Welke tip wil je toekomstige Zuid-Afrika reizigers meegeven?

Zuid-Afrika is groot en er is ontzettend veel te zien. Neem de tijd om een deel van het land te ontdekken en probeer niet teveel in één reis te proppen. Wij bleven in het begin van onze reis maar twee nachten per safaripark, maar je kunt er prima twee weken vertoeven. In Zuid-Afrika kun je prima zelf met een auto reizen. Wij hebben de (echt) grote steden zoals Johannesburg en Durban gemeden, omdat we vooral de natuur wilden zien, maar waar wij zijn geweest is het ontzettend goed te doen met de auto. Het is logisch dat je alleen overdag rijdt en pas je planning daarop aan. Gevoel van onveiligheid zit vooral in je hoofd. Denk logisch na en laat je niet gek maken. Ik heb me alleen onveilig gevoeld als ik mezelf gek aan het maken was met waarschuwingen vanuit Nederland, maar dat was nergens voor nodig.

En, ga je nog een keer terug?

Ja, sowieso! We hebben maar een klein deel van het land gezien, maar het was genoeg om er verliefd op te worden  en om meer te willen zien. Vanaf Port Elizabeth kun je via de Garden Route naar Kaapstad rijden. Deze schijnt erg mooi te zijn en je komt dan langs het kustplaatsje Hermanus, waar in je in november walvissen en dolfijnen kunt spotten. Dat zou ik graag eens willen doen. Daarnaast is door onze reis ook mijn interesse in andere Afrikaanse landen gewekt, zoals Namibië. Er zijn zoveel landen in Afrika waar de natuur zo overweldigend is en je de meest fantastische dieren kunt zien.

Ben jij ook enthousiast over Zuid-Afrika? Of ben je er al een keer geweest? Zo ja, wat vond jij er het mooist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation