Sarajevo, een prachtige stad met een indrukwekkend verleden

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Al eerder vertelde ik dat het een hele indrukwekkende stad is, waar de gevolgen van de oorlog nog duidelijk zichtbaar zijn. Het heeft echter ook genoeg mooie plekken, en daarom zeker de moeite waard om te bezoeken!

Een goed beginpunt, en tevens mijn favoriete deel van de stad, is het oude centrum: Baščaršija. Het valt meteen op dat de Turkse invloeden nog duidelijk aanwezig zijn.

Baščaršija is een doolhof van kleine straatjes, vol met leuke winkeltjes waar je je ogen uitkijkt. Vooral de winkel van de familie Hidić (Kazandžoluk 29) is absoluut een bezoekje waard. Micah vertelt vol passie over het familiebedrijf en hij laat met liefde zien hoe hij de meeste prachtige graveringen in de verschillende koperen souvenirs maakt.

Als je in Bosnië bent, moet je eigenlijk natuurlijk wel typische Bosnische koffie geproefd hebben. Een leuk tentje is Čajdžinica Džirlo (theehuis Džirlo, Kovaci Cilcma 6). Klein, maar knus, en heel gezellig ingericht. Ook hier vertelt de eigenaresse vol passie over haar zaakje. Houd je niet van koffie? Geen nood! De eigenaresse geeft graag uitleg over de verschillende theeën die ze heeft!

Nadat je hebt genoten van je koffie (of thee) is een traditioneel Turks huis (Svrzo’s House, Glođina 8) een interessante volgende stop. Het is een prachtig huis, met aparte vertrekken voor mannen en vrouwen. Ook hier kan je uiteraard terecht voor typisch Bosnische koffie.

Na de klim naar het huis (het is een best stijl straatje), heb je vast wel trek gekregen. Als je in Bosnië (of in een ander voormalig Joegslavisch land) bent, moet je natuurlijk Bürek hebben geproefd. Er zijn uiteraard meer dan genoeg tentjes waar je Bürek kunt krijgen, maar een aanrader is ASDž (Ćurčiluk mali 3). Je hebt hier zoveel keuze! Naast de traditionele met vlees of kaas, heb je ook aardappel en spinazie varianten. Heerlijk! En oh ja, wilt je maag nog weleens reageren op vet eten? Doe het dan zoals de locals en bestel er een glas yoghurt bij. Goed voor de stoelgang 😉

Voor een drankje in de avond vind je in Baščaršija natuurlijk genoeg cafétjes, maar ga vooral ook even naar het nieuwe deel van het centrum (grenst aan het oude deel). Houd je van een beetje oudbollig met een knipoog? Ga dan langs bij Zlatna Ribica (Kaptol 5). Je kijkt hier werkelijk je ogen uit. De inrichting is een verzameling van antieke meubeltjes en accessoires, de barmannen hebben van die grote, gedraaide snorren en op de wc kom je een pratende telefoon tegen. Zeker de moeite waard!

Ook leuk!

• Sarajevo Film Festival

Ik ben er zelf nog niet geweest, maar van vrienden uit Sarajevo heb ik begrepen dat dit een super vet festival is. Het vindt meestal plaats in augustus, maar er wordt rekening gehouden met de Ramadan. Het kan dus dat er in bepaalde jaren van af wordt geweken.

• De Tunnel van Sarajevo 

De tunnel die tijdens de belegering van Sarajevo onder het vliegveld van de stad door werd gegraven en een belangrijke rol speelde in de overleving van de stad. Heel indrukwekkend.

• De hoek van de straat waar Franz Ferdinand is vermoord (wat mede de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog is geweest)

Heb je een dag over en Sarajevo zelf wel gezien? Doe een hiking tour met Green Visions!

Ben zo benieuwd of Sarajevo bij jullie op de travel wishlist staat! Of ben je er al een keer geweest?

5 Thoughts on “Sarajevo, een prachtige stad met een indrukwekkend verleden

  1. Sarajevo is niet de eerste stad waar ik aan zou denken om op citytrip te gaan, maar ziet er wel boeiend uit! Zeker met al die geschiedenis. Als ik nog eens op zoek ben naar een originele bestemming, zal ik zeker eens hier aan denken ^^

    • Linda on 14 mei 2015 at 17:31 said:

      Ik denk dat veel mensen er zo over denken, maar het is absoluut een bezoek waard! Je zou het dan ook nog kunnen combineren met een dagje Mostar en de (Kroatische) kust.

  2. Pingback: Travel Tag: Mijn Mooiste Reisjaar | One Day Trip

  3. Leuke tips! Ik ga binnenkort op roadtrip in Bosnië & Herzegovina, dus ook naar Sarajevo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation