Waar doet ze het van?! • Reizen & Geld

Maar, hoe betalen jullie al die reizen?!’. Een vraag die ons vrij regelmatig, naja, zeg maar gerust heel regelmatig, wordt gesteld. We reizen best veel. Kleine reisjes, grote reisjes, we houden ervan. Het is voor veel mensen een raadsel hoe wij dat betalen. Maar geloof me, iedereen kan reizen (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk), het is maar net waar je je prioriteiten legt. Vandaag vertel ik jullie aan de hand van vijf handige tips hoe ook jij voldoende geld bij elkaar kunt sparen om die geweldige droomreis te gaan maken.

1. Sparen!

Ja, hèhè Linda, dat snappen wij ook wel. Oké, het klinkt simpel, maar het is wel een heel belangrijke. Ik spaar echt al sinds de middelbare school. Mijn eerste goed betaalde bijbaan (voor een 16-jarige dan) was bij een callcenter en elke maand zette ik wat geld opzij. En echt, alle beetjes helpen. Ookal schrijf je maar een paar tientjes per maand over naar je spaarrekening, het is in ieder geval wat. Zo had ik ook een spaarpot waar ik alleen maar één en twee Euro’s in stopte. Je bent echt verbaasd hoeveel geld er in totaal inzit als hij helemaal vol zit! Als je eenmaal wat ouder bent en meer gaat verdienen, is het natuurlijk wel handig als je meer dan die twee tientjes per maand overschrijft naar je spaarrekening, anders gaat het wel heel lang duren voordat je die droomreis kan maken 😉

2. Goedkoop wonen

Nu kan je als je bijvoorbeeld nog studeert op kamers gaan of voor een paar honderd Euro per maand een woning via de woningbouw huren, maar je kan er ook voor kiezen om anti-kraak te gaan wonen. Wij hebben dat twee keer gedaan, één keer toen we beiden nog studeerden en één keer toen we beiden al werkten. Een nadeel van anti-kraak wonen is dat je 0,0 zekerheid hebt; elk moment kan je een brief krijgen met de mededeling dat je er de volgende maand uit moet. De eerste keer hadden we geluk; toen hebben we 2,5 jaar in de woning mogen zitten. De tweede keer hadden we best een beetje pech; toen moesten we na een half jaar al verkassen. Wat we per maand betaalden? Voor de eerste woning rond de €80,- p.p. (van 2008-2010) en voor de tweede woning rond de €150,- p.p. (in 2014/2015), excl. GWL en gemeentelijke heffingen. Dat scheelt toch best wel.

3. Abonnementen opzeggen

Abonnementen op tijdschriften? Weg ermee. Wil je wel de krant lezen? Ga dan voor een mooie aanbieding. Wil je de nieuwste van de nieuwste telefoon? Jammer, maar we gaan voor een oud modelletje met sim only abonnement. Digitale tv? Weg ermee. Je kijkt maar programma’s terug op je laptop. Allemaal dingen die ik met liefde laat voor die onvergetelijke reis.

4. Let op aanbiedingen

Weet je hoeveel het scheelt als je wasmiddel met een 1+1 gratis aanbieding koopt?! Of shampoo? Of douchegel? Ik ben ook alweer niet zo dat ik kook wat er op dat moment in de aanbieding is, maar is de kiwi in de aanbieding en de appels niet? Dan ga ik voor de kiwi 🙂

5. Bedenk bij elke aankoop: heb ik dit écht nodig?

Het duurt misschien even voordat dit in je systeem zit, maar op een gegeven moment doe je het automatisch. Zie je een ‘wel leuk’ shirtje, maar heb je eigenlijk genoeg van die ‘leuke’ shirtjes in je kast hangen? Koop het dan gewoon niet. Nu moet je niet denken dat ik nooit nieuwe kleding koop en alleen voor het goedkoopste van het goedkoopste ga (want goedkoop is vaak duurkoop), maar ik koop niet vaak dingen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb.

Heb jij nog goede tips om ook die droomreis te kunnen maken?

16 Thoughts on “Waar doet ze het van?! • Reizen & Geld

 1. Haha heel bekend dit 🙂 Mijn strategie is altijd de eerste die je schrijft: sparen en nog meer sparen. Ik bedenk me ook heel goed waar ik mijn geld aan wil uitgeven. Bijvoorbeeld: ga ik elke week naar de bioscoop of geef ik dat geld liever uit aan reizen? Koop ik dure kleding of een vliegticket? Werkt tot nu toe altijd erg goed haha

 2. Haha heel herkenbaar! Ik vergelijk het bedrag dat ik wil uitgeven vaak met iets wat ik tijdens mijn reizen kan doen: nieuw jurkje voor 50 euro of een retourticket naar een plek ergens in Europa? En aanbiedingen schelen inderdaad ook heel erg veel!

 3. Heel herkenbaar! Ik reis ook veel en krijg ook regelmatig de vraag waarvan ik het betaal. Wat mij behoorlijk scheelt is maar 1x per week boodschappen doen, in plaats van 5x. Scheelt echt bakken met geld 🙂 En ik ga ook veel minder vaak uit eten dan mijn vrienden, dat tikt ook wel aan. En kleding koop ik alleen als ik op vakantie ben 😉

  • Linda on 14 augustus 2016 at 18:43 said:

   Daar moeten wij eigenlijk ook mee beginnen, één keer per week boodschappen doen. Want ik geloof heel graag dat dat heel veel scheelt.

 4. Goeie tips! Wij krijgen die vragen ook zo vaak en inderdaad bovenstaand somt het wel zo’n beetje op. Ook trekken wij meestal een budget uit voor een reis. We bepalen waar we heen willen en kijken wat dat om en nabij zo’n beetje kost. En dan ervoor sparen 🙂

  • Linda on 16 augustus 2016 at 10:41 said:

   Dat is ook wel een goede inderdaad, doen wij eigenlijk nooit. In ieder geval, niet concreet, maar we hebben dan wel een budget in ons hoofd.

 5. Leuk om deze tips te lezen! Ik heb er misschien nog 1, namelijk, shop met kortingscodes als je via internet iets aanschaft, kan best wat schelen! Oeh en Scoupy is ook te gek, alleen koop je dan misschien makkelijker dingen die je niet nodig hebt :)!

  • Linda on 16 augustus 2016 at 10:40 said:

   Jaa, die zoek ik ook altijd wel op, maar een beetje jammer dat het er tegenwoordig steeds minder zijn. Scoupy kende ik niet. Meteen even een kijkje genomen, maar denk dat je dan inderdaad snel dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt. 😉

 6. Klinkt heel bekend! Ik ben echt een aanbiedingen-fanaat zodra er weer een reisidee is ontstaan. Met de app Scoupy kun je extra korting of zelfs gratis producten krijgen, helemaal een uitvinding. Alles voor reizen 🙂

 7. Heel herkenbaar!
  Wij werken allebei gemiddeld meer dan 40 uur p.week, kopen vaak de aanbiedingen en laten niet elke week afhaalmenu’s komen.
  Tevens wonen we goedkoop en houden we helemaal niet van dure merken/spullen.
  Onze prioriteit ligt bij regelmatig een leuk reisje maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation