Wist je dat… Chili

Als je een tijdje in een bepaald land bent, gaan je dingen opvallen en kom je achter zaken die typisch voor het desbetreffende land zijn. Zo is het in Thailand not done om over de koning te praten, mag je in India alleen met je rechterhand eten, krijg je in Singapore een flinke boete als je je kauwgom uitspuugt en is het in Oostenrijk en Kroatië de normaalste zaak om in je begroeting naar God te verwijzen (resp. grüβ Gott en Bog/Bok).

Maar nu zijn we  niet in Azië of Europa, maar in Zuid Amerika. En in dit geval in Chili. Wist je dat…

… Chili bijna 4.300 km lang is, maar gemiddeld maar 200 km breed?

… de Chilenen echt ontzettend vriendelijk en behulpzaam zijn?

… Chilenen vrouwen vrijwel direct een zoen op de wang geven als begroeting? Zelfs toen wij voor de tweede keer bij een autodealer kwamen, werd ik begroet met een zoen. Of toen wij de automonteur (die wij via via kennen) voor het eerst ontmoetten, werd ik direct begroet met een zoen.

… typisch Chileens fastfood een completo is? (die op de foto is eigenlijk een Italiano. Een completo is met nog veel meer troep.)

… de Chilenen bekend staan om hun slechte Spaans? Zo eindigen zij hun zinnen vaak met ‘po’ (zoiets als ‘hè’ en ‘toch’ in het Nederlands, maar dan vrijwel constant), en spreken zij de s amper uit (dus wordt het adio en do, in plaats van adios en dos).

… de Chilenen heel erg van de regeltjes zijn? Zo krijg je werkelijk altijd een bonnetje (zelfs als je in een kiosk een flesje water haalt), hangen de metrostations vol met veiligsheidsborden en maakte een vrouw in de bus direct een foto van het ontbreken van de veiligheidshamers (want dat is natuurlijk on-ac-cep-ta-bel).

… de Chilenen van plastic tasjes houden en je boodschappen standaard in 10.000 tasjes wordt ingepakt? Want je snapt dat als je een fles water, een zak chips en een brood koopt, dit in drie plastic tasjes moet worden ingepakt.

… de Chilenen heel erg van sporten en sportieve outfits houden? Denk dus maar niet dat wij opvallen in onze fleece en wandelschoenen.

… de Chilenen het dollarteken gebruiken, maar wel hun eigen munteenheid hebben (Chileense Pesos)?

… je hier in Chili op zon- en feestdagen geen alcohol mag bestellen zonder er ook iets te eten bij te nemen?

… er veel, maar dan ook echt heel veel straathonden in Chili zijn? Die overigens super goed behandeld worden.

Was jij al bekend met één van bovenstaande punten?

13 Thoughts on “Wist je dat… Chili

 1. Ja joh die tasjes… hier in Colombia precies hetzelfde. De kaas bij tomaten is bijna een misdaad haha. En van het Spaans wist ik wel, daar maken Colombianen wel eens grapjes over haha 😛

 2. In Uruguay en Argentinië spreken ze weer heel anders Spaans dan in Chili en dan in Colombia ook. En ja die tasjes.. Ook hier in Uruguay. We gebruiken ze ook als prullenbakzakjes… Wel grappig om te lezen! 🙂

  • Linda on 24 november 2015 at 03:12 said:

   Jaa, heb dat inderdaad gehoord.
   Ik probeer elke keer op tijd te zeggen dat we geen tasje nodig hebben, want echt, zo slecht al dat plastic.

 3. Leuk om te lezen!! Ik ben benieuwd wat je in Uruguay opvalt! Ga natuurlijk niet te veel verklappen, maar er zijn veel overeenkomsten! 😉

 4. Interessante weetjes!

 5. Pingback: 5x typisch Chileens eten | One Day Trip

 6. Pingback: Wist je dat… Argentinië | One Day Trip

 7. Pingback: Wist je dat… Bolivia | One Day Trip

 8. Pingback: Wist je dat… Peru | One Day Trip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post Navigation